Tuk v potravě
Na naší celkově vysoké spotřebě tuků se ze dvou třetin podílí tuk skrytý v potravinách a potravinářských výrobcích. Tuky používané k přípravě jídel nebo na mazání chleba či pečiva si dovedeme snadno představit, a jsme proto snáze schopni jeho spotřebu omezit. Skutečnými „tukovými pastmi“ jsou ale kromě uzenin, také smetana, plnotučné mléko a tučné mléčné výrobky, bílé pečivo, různé sladkosti, bramborové hranolky, chipsy, čokoláda a průmyslově vyráběné hotové pokrmy. Doporučený denní příjem je maximálně 60 g, optimálně 40 g tuků. Pro vaši orientaci, středně velká klobása o váze 100 g obsahuje až 30 g tuku, tedy podstatnou část denní potřeby.Strava s vysokým množstvím tuku zvyšuje četnost obezity a výskyt civilizačních chorob. Z toho plyne, že obézní lidé jsou častěji postihování různými civilizačními chorobami. Zamyslíme-li se nad tímto problémem hlouběji, příčinou špatného zdravotního stavu není obezita sama o sobě, ale důsledek nesprávného stravování.
Tuky nás nutí jíst více
Tuky napomáhají tomu, že do sebe snadno dostaneme stovky kalorií navíc. Sami vyzkoušejte a zjistíte, že suchý chléb jíte jen do chvíle, než se cítíte nasyceni, ale když je namazaný máslem, sníte ho dvakrát až třikrát tolik. Obdobně je to s vařenými brambory, snadněji a více jich sníte politých máslem než „suchých“. V žádném případě vás nechci nutit zcela vynechat tuk, ale je nezbytné si uvědomit, že energetická hodnota jedné lžíce másla (asi 15 g) se rovná plátku kuřecího masa (100 g) nebo dvou kelímkům bílého jogurtu se sníženým obsahem tuku, půl kilogramu rajčat, čtvrt kilogramu jahod, a tak bych mohla pokračovat dále. I při přípravě jídel je nezbytné zacházet s tuky a oleji šetrně. Z uvedených informací jasně plyne, že pokud chcete hubnout, je nutné „šlápnout na brzdu“ a konzumovat potraviny s nižším obsahem tuku. Velké množství tuku ušetříte, pokud budete číst etikety a informovat se o obsahu tuku v potravinách.Lze žít bez tuků?
Na druhou stranu nelze vidět v tuku jen nepřítele – výzkumy prokázaly, že při snižování tělesné hmotnosti by strava měla dodávat nanejvýš 30 procent energie v tucích. Tuky potřebujeme k vstřebávání některých vitaminů a zvláště nám prospívají tzv. zdravé tuky, k nimž se řadí omega 3-mastné kyseliny, které se vyskytují v rybím mase. Nic se však nemá přehánět! Doporučení odborníků zní: jezte alespoň jednou týdně pokrmy z mořských ryb, zejména ryb z chladných vod, jako je losos, makrela, tuňák, sardinky, halibut, žralok, treska… Rostlinná strava nabízí omega-3 mastné kyseliny v lněném semínku, ořeších, sójových bobech, olivách a za studena lisovaném řepkovém oleji.Jaké tuky používat
Při přípravě pokrmů bychom měli upřednostňovat rostlinné oleje. Vysoce hodnotný je olej olivový či řepkový a všechny druhy zejména lisované zastudena. Také názor, že rostlinné tuky (Rama, Alfa, Perla) jsou zdravější a energeticky méně hodnotné než máslo je nepravdivý. Doporučení zní, než reklamou tolik propagované margaríny konzumujte spíše máslo, ale pamatujte si, že neexistuje žádný tuk, který lze konzumovat v neomezeném množství!Autorka: Jarmila Mandžuková