Kaki je zářivé a lesklé oranžové ovoce, které se svým tvarem podobá broskvi a rajčeti.
Plody kaki se sklízejí ještě nezralé, aby přežily dlouhý transport. Plody by při nákupu neměly být otlačené. Kaki se konzumuje, když je na omak měkké. Proto se musí kupovaná kaki nechat dozrát.
Kaki je velmi chutné samo o sobě, slupka se může konzumovat, ale většinou se loupe. Další možností je například plod naříznout, jakmile je dužina měkká (dozraje i při pokojové teplotě), pokapat citronovou nebo limetkovou šťávou a vybírat malou lžičkou.
Perfektně se hodí i do kuchyně. Využijete jej na mnoho způsobů při přípravě salátů, omáček, hlavních jídel, dezertů a zavařenin. Výborné je i sušené kaki. Pro začátek ho můžete zkusit přidat do cheesecaku, štrůdlu, ovesné kaše nebo třeba jen do jogurtu či jako náplň do palačinek.
Kaki v překladu znamená „pokrm bohů“. Vyznačuje se skvělou výživovou hodnotou s vysokým podílem vlákniny, vitamínů a minerálních látek. Kaki je sezónní ovoce, sklízí se během září a října. Díky vysokému podílu vitamínů, vlákniny a minerálů (vitamin A a C, draslík, vápník, hořčík, fosfor, železo, mangan) vám právě na podzim pomůže posílit váš imunitní systém. Pozitivně působí i na metabolismus, pomáhá při stresu, nervozitě a únavě.
Kaki si můžete vychutnat během podzimu – od poloviny října do Vánoc.
Zdroj, foto: Kaki Persimon Bouquet