Karlovský gastrofestival se zaměřuje na popularizaci tradiční valašské gastronomie, k níž neodmyslitelně patří mimo jiné kyselice, valašský frgál nebo slivovice. Letošní ročník navíc obohatí účast kuchařů a farmářů z Itálie, dorazí také hosté ze Slovenska a Francie.
Hlavní novinkou bude rozšíření hlavního programu – takzvané Gastro tour – z jednoho dne na dva. Uskuteční se o víkendu 5. a 6. listopadu. Lidé během Gastro tour mohou navštěvovat vybrané restaurace v údolí Léskové a ochutnávat jejich speciality. Část podniků nabídne speciální Valašské menu, které vzešlo ze soutěže o nejlepší valašský recept – nechybí v něm kyselice, trnčená omáčka nebo neobvyklý dezert metyja. Jinde nebude chybět zvěřina, jehněčí speciality či zabíjačka. Letos poprvé je součástí Gastro tour také mezinárodní farmářský trh. Vedle farmářů z Valašska jsou přizváni výrobci z Friuli, partnerského regionu Zlínského kraje v Itálii, a Slovenska. Na několika místech budou zřízeny gastro zastávky tématicky zaměřené na konkrétní produkty. Na jednom místě tak lidé budou moci ochutnat i koupit uzeniny z různých zemí od různých výrobců, jinde zase vína, destiláty či dezerty. K jednotlivým stanovištím hosty sveze vláček a koňský povoz.
Součástí gastrofestivalu jsou také kuchařské show a galavečeře. Loni byl jejich hlavní hvězdou „Ital v kuchyni“ Emanuel Ridi. Letos návštěvníkům předvede svůj um několik špičkových kuchařů s vysokým odborným renomé z Česka, Slovenska a Itálie, mezi nimi italský držitel prestižní Michelinské hvězdy Alessandro Gavagna, šéfkuchař restaurace Al Cacciatore della Subida. V sobotu 5. 11. připraví Galavečeři v hotelu Horal, den poté prozradí své triky při kuchařské show. V dalších dnech se uskuteční galavečeře mj. v režii Gourmet klubu Slovakia.
Z tradičních doprovodných akcí nebude chybět řemeslný jarmark a soutěž o nejlepší valašský frgál, kterou v neděli 6. 11. čeká 10. ročník. Pro příznivce neobvyklých gurmánských zážitků se 10. 11. uskuteční večeře s menu z exotického hmyzu, milovníci míchaných nápojů se mohou těšit na barmanské večery.
Karlovský gastrofestival bude po víkendu pokračovat ve všedních dnech nabídkou Valašského menu ve vybraných restauracích a vyvrcholí 11. 11. uvedením Svatomartinského vína.
Zdroj, foto: www.valachy.cz