Ale to je jen rozjezd pro posádku, na oslavu konce roku přijdou nejen tátovi kamarádi, ale také kluci pozvali pár dětí. A Jakub si pro své hosty přeje plněné taštičky. K silvestrovské oslavě patří malá jídla, aby bylo celý večer co uzobávat. Kromě taštiček s tuňákem to budou lososové balíčky plněné tapenádou, které s rukolou vypadají svěže a efektně a také báječně chutnají.
Zlatým hřebem večera ale bude slavnostní vepřová roláda, již táta musí, zatímco kluci zdobí místnost fáborky a balonky, naložit do marinády. „Tohle je náš mazlík,“ pyšní se kuchař pečínkou ve fantastické šťávě, nad kterou se už všem sbíhají sliny. Roláda vypadá díky brusinkám atraktivně i na řezu. A pozadu není ani Iveta, která upeče sladký „sen z listového těsta“.
Čokoládové řezy nemusí zůstat jen snem, když si podle ní uděláte dezert sami na silvestra. Sommeliér Víťa se pochlubí trikem zvaným sabrage, který se datuje z doby napoleonských válek. Francouzi + důstojníci + šavle + šampaňské=sabrage (sabráž). A bublinky nemohou na silvestra chybět ani u Martina doma. Rozjeďte to s námi na Primě už v neděli 30.12. 2012 vpodvečer, pořad Když vaří táta letos naposled!
Když vaří táta – 30.12. 2012:
Čočková polévka má za základ zeleninový vývar a také do ní přijde máslová jíška, česnek, saturejka a samozřejmě čočka – v tomto případě předvařená. Martin ukáže krok za krokem, jak na to. Doporučení bude i pro začátečníky, kteří jíšku třeba ještě nikdy nedělali. Nakonec přidá do polévky natvrdo vařená pokrájená vajíčka.
Plněné taštičky jsou z těsta s droždím, které ale nekyne v teple, nýbrž odpočívá v lednici podobně jako těsto na pizzu. I náplň je v italském duchu – s olivami, rajčatovým pyré, orestovanou cibulkou, česnekem, tuňákem a bylinkami. Z rozváleného těsta vykrájíme kolečka, jež pokryjeme náplní, přehneme a před pečením potřeme žloutkem.
Losové baličky budou s tapenádou z černých oliv a kapar, dále si Martin připraví spařenou pažitku a ingredience rozmixuje. Přidá tučný tvaroh, hořčici, strouhanou citronovou kůru, pomazánku navrší na plátky uzeného lososa s rukolou a sroluje.
Slavnostní vepřová roláda si musí pár hodin poležet v marinádě z bílého vermutu, worcesteru a olivového oleje. Do nádivky Martin použije cibulku, česnek, mletou skořici, zázvor, hřebíček, slaninu a brusinky. A pak ji ještě celou zabalíme do slaniny – pro ty, kteří to ještě neumí, předvede pár užitečných triků. Ani kapka marinády nepřijde nazmar, podlije s ní maso před pečením.
Sen z listového těsta si zaslouží domácí listové těsto, což je pracná a zdlouhavá záležitost, ale pro Ivetu je to hračka. Naše cukrářka ještě vyrobí čokoládový krém, který musí ztuhnout na terase. Hotové řezy se posypou kakaem.
Tipy a triky z pořadu Když vaří táta s datem 30.12. 2012:
Saturejka je bylinka, která krásně pasuje k luštěninám.
Pravidelného tvaru taštiček dosáhneme, když si z vyváleného těsta vykrojíme pomocí obrácené skleničky kolečka.
Aby se taštičky pěkně slepily, potřeme je před plněním vodou a jemně posolíme hrubou solí – ta přidá chuť.
Tapenádu z oliv a kaparů už nemusíme solit, suroviny jsou samy o sobě dost slané. Vydrží dlouho v lednici a lze ji použít k dalším lahůdkám studené kuchyně, ale také jako omáčku k těstovinám.
Plát masa na přípravu rolády položíme na potravinářskou fólii, kterou přehneme a teprve pak důkladně naklepeme maso. Tak docílíme, že nebudeme špinaví ani my, ani kuchyně. Fólie nám navíc poslouží jako pomůcka při rolování masa.
Když děláme řezy z listového těsta, nepotřebujeme, aby těsto hodně vyskočilo, proto je před pečením hustě propícháme vidličkou.
Poslední díl pořadu Když vaří táta sledujte v neděli 30.12. 2012
od 18.00 na Prima family!
od 18.00 na Prima family!