Jak postupovat při klíčení?
Na klíčení si můžete koupit speciální nádoby, ale můžeme si vystačit i bez nich. Semínka dáváme na talířek se savým papírem nebo vatou. Pokud máme na talířku vatu, snažíme se po tvorbě prvních kořínků vatu odstranit. Semena stačí ponořit do vody a nechat je několik hodin bobtnat. Nesmí nikdy vyschnout, proto hlídáme dostatek vody. Namáčíme je podle druhu rostlin na šest až dvanáct hodin. Některá semena nemusíme ani předem namáčet, například ředkvičky. Voda ze semen obsahuje cenné vitamíny a minerální látky, tak ji můžeme při slití ze semen použít na přípravu různých jídel, například polévek. Klíčkům nejlépe svědčí teplota kolem dvaceti stupňů. Rozhodně by teplota neměla být méně, ani více než dvacet stupňů. Od tří do šesti dnů by nám měly vyrůst krásné zdravé klíčky, které můžeme ihned konzumovat.Co můžeme dát naklíčit?
Naklíčit můžeme dát všechna semena jedlých rostlin. Nejčastěji používáme luštěniny a obiloviny. Semena musí být celá. Ta, která jsou očištěná a oloupaná, se na naklíčení nepoužívají. Zdravá semena s velkou klíčivostí můžete koupit v prodejnách s racionální výživou. Vhodné obiloviny na naklíčení: patří tady pšenice, kukuřice, žito, ječmen a nahý oves. Tyto klíčky po naklíčení můžete jíst syrové. Každý druh této obiloviny má svoji jedinečnou chuť i vůni. Nejvíce se používá na naklíčení zelená sója.Dále je to z luštěnin: hrách, čočka a fazole. Naklíčené tvrdé luštěniny se mají před konzumací lehce povařit, stačí však jen deset minut. Teplem se ničí některé důležité látky. Například fazolové klíčky obsahují malé množství nezdravé látky, které se teprve vaření ničí. Proto je důležitá jejich tepelná úprava.
Využití klíčků
Všechny výhonky a klíčky konzumujeme v syrovém stavu. Tepelnou úpravou bychom mohli zničit důležité látky a vitamíny. Použití je široké. Záleží jen na vaší fantazii. Můžeme je přimíchat do salátů, pomazánek. Přidávat do polévek, zeleninových jídel, zejména rizota, těstovinových pokrmů, těsně před podáváním. Čerstvé klíčky přinášejí do našeho jídelníčku osvěžení a dodávají jim pestrost. Jsou dobrou pochoutkou a také pěknou ozdobou stolu.Pravidelnou konzumací klíčků podporujeme svou imunitu a chráníme se před různými chorobami.
Marta - čtenářka
ChytráŽena.cz
ChytráŽena.cz