Radostná seznámení ve StarDanceRadostná seznámení ve StarDance Červená řepa - nejoblíbenější receptyČervená řepa - nejoblíbenější recepty Houbový guláš - nejoblíbenější receptyHoubový guláš - nejoblíbenější recepty Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 08.09. 2024
Dnes má svátek Mariana
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Kniha Amerikánka

10. 07. 2024 | Knižní tipy
Název: Amerikánka
Autor: David Jařab
Nakladatelství: Ikar
Datum vydání: 06 / 2024
Vazba: pevná
Formát: 133 × 207 mm,  280 g
Počet stran: 200
Cena: 399 Kč

Co vás dokáže udržet při životě, když proti vám stojí celý svět a vy jste ještě dítě? Ema Černá, hrdinka příběhu inspirovaného skutečnými osudy, v sobě dokáže najít sílu a vůli přežít. Nejpodstatnější je totiž věřit nejen v sebe sama, ale i v to, že o vás někdo stojí. I kdyby byl třeba až v Americe... 

Kniha AmerikánkaEma Černá na své nelehké cestě zdolává útrapy dětského domova, pěstounské péče i „pasťáku". Rok 1989 přináší svobodu nejen Československu, ale také jí samotné. Je jí osmnáct a může si konečně začít dělat, co chce. Jenže v jejím životě nikdy nic nebylo, není a zjevně ani nebude lehké...

Příběh o naději a nezdolnosti lidského ducha inspirovaný skutečným životním osudem jedné dívky se dočkal úspěšného divadelního zpracování na pražských Jatkách78 v režii Viktora Tauše, který také natočil stejnojmenný celovečerní film, který bude mít premiéru 26 září.
Autory divadelní hry jsou David Jařab a Evita Naušová.  David Jařab napsal filmový scénář i tuto novelu.

Kniha obsahuje obrazovou přílohu s uměleckými fotografiemi Mii Rosy Kadlecové.


Ukázka z knihy Amerikánka:


Domov 1980

Nad večerním sídlištěm se vznášely mraky. Okna už se pomalu rozsvěcela a z komínů stoupal kouř. Nebylo poznat, jestli je všechno šedivé proto, že tomu tak doopravdy bylo, anebo proto, že mraky a nedostatek světla nedaly vyniknout barvám. V jednom z oken se objevila postava dívky, která pozorovala prostranství před panelákem, jako kdyby někoho úpěnlivě vyhlížela. Pak otevřela okno a zakřičela do šera.

„Prosím! Pomozte nám někdo!“ Nikdo ale na její zoufalý hlas nezareagoval. Jen o několik pater níže bez velikého zájmu se přes sklo zadíval směrem dolů chlapík, a když nikoho nezahlédl, zapálil si cigaretu a opět zmizel v útrobách betonového komplexu.

1.

O pět dní dříve kráčela po chodbě jiného z místních paneláků asi pětatřicetiletá žena. Vlastně se nejdříve rozléhal zvuk jejích podpatků a teprve pak se objevila ona sama. Zmizela ve výtahu a nechala se vyvézt do šestého patra. Lodičky, silonky, svetřík, kožíšek a na špičce dortu jako poleva červená rtěnka a odbarvené blond vlasy. Výrazný a pravidelný klapot se zastavil přede dveřmi s ušmudlanou cedulkou Luděk Čuřík.

Bujná ňadra se nadzvedla, jazyk přejel a navlhčil rty, úsměv rozzářil hezkou, ale přece jen trochu vyzývavou ženskou tvář a ruka se bez zaváhání opřela do nepříjemně drnčivého zvonku. Ozvaly se kroky. Olga Černá roztáhla chřípí a nasála vzduch. Byla připravena. Dveře se opatrně otevřely, protože neočekávaly v tuhle hodinu návštěvu. Jemně proplešatělá, asi čtyřicetiletá hlava, jejíž tváři ale nechyběly zbytky pohlednosti, ustrnula. Oči prozradily, že si nejsou zcela jisty tím, koho před sebou mají. Paměť zalovila v hlubinách, pak se přece jen o něco zasekla drápkem a Luděk Čuřík se plaše usmál.

Olga se taky usmála a povytáhla obočí v očekávání nějaké reakce na svůj příchod. „Vy jste… vy jste přišla?“ Nebylo to úplně ono, ale bylo patrné, že se majitel bytu momentálně k ničemu výkonnějšímu nerozhoupe, a tak bylo zbytečné dál čekat. Jako pozvání to sice na první pohled neznělo, ale Olze to stačilo. Impozantností své tělesné konstrukce, především v některých partiích, vtlačila Luďka dovnitř a vstoupila. Neměla ve zvyku dávat mužům příliš mnoho prostoru.

O autorovi knihy Amerikánka: 


David Jařab (*1971)

Český divadelní a filmový režisér, scenárista, scénograf a spisovatel. V roce 1994 absolvoval JAMU, 1992–1997 působil v brněnském HaDivadle, 2002–2012 byl uměleckým šéfem oceňovaného pražského Divadla Komedie. V letech 2018–2022 byl režisérem pražského Divadla Na zábradlí. 

Roku 2004 měl premiéru jeho film Vaterland – Lovecký deník, 2010 pak snímek Hlava-ruce-srdce. V roce 2022 uvedl filmovou verzi své inscenace Macbeth – too much blood, která byla oceněna v roce 2017 cenou kritiky za Inscenaci roku. Roku 2023 měl na KVIFF premiéru jeho zatím poslední film Hadí plyn.

Režíroval a napsal více než 50 divadelních inscenací a je členem Skupiny českých a slovenských surrealistů.


Tuto knihu Amerikánka koupíte v knihkupectví a na internetových stránkách nakladatelství Knižní klub nebo na eshopu Luxor.cz


Vendula Flassig Vrablová
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Kniha Amerikánka:

Kniha Amerikánka
 
Čtěte také



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !