Houbový guláš - nejoblíbenější receptyHoubový guláš - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025 Likér ořechovka - nejoblíbenější receptyLikér ořechovka - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
pondělí 16.09. 2024
Dnes má svátek Ludmila
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Kniha Amerikánka

10. 07. 2024 | Knižní tipy
Název: Amerikánka
Autor: David Jařab
Nakladatelství: Ikar
Datum vydání: 06 / 2024
Vazba: pevná
Formát: 133 × 207 mm,  280 g
Počet stran: 200
Cena: 399 Kč

Co vás dokáže udržet při životě, když proti vám stojí celý svět a vy jste ještě dítě? Ema Černá, hrdinka příběhu inspirovaného skutečnými osudy, v sobě dokáže najít sílu a vůli přežít. Nejpodstatnější je totiž věřit nejen v sebe sama, ale i v to, že o vás někdo stojí. I kdyby byl třeba až v Americe... 

Kniha AmerikánkaEma Černá na své nelehké cestě zdolává útrapy dětského domova, pěstounské péče i „pasťáku". Rok 1989 přináší svobodu nejen Československu, ale také jí samotné. Je jí osmnáct a může si konečně začít dělat, co chce. Jenže v jejím životě nikdy nic nebylo, není a zjevně ani nebude lehké...

Příběh o naději a nezdolnosti lidského ducha inspirovaný skutečným životním osudem jedné dívky se dočkal úspěšného divadelního zpracování na pražských Jatkách78 v režii Viktora Tauše, který také natočil stejnojmenný celovečerní film, který bude mít premiéru 26 září.
Autory divadelní hry jsou David Jařab a Evita Naušová.  David Jařab napsal filmový scénář i tuto novelu.

Kniha obsahuje obrazovou přílohu s uměleckými fotografiemi Mii Rosy Kadlecové.


Ukázka z knihy Amerikánka:


Domov 1980

Nad večerním sídlištěm se vznášely mraky. Okna už se pomalu rozsvěcela a z komínů stoupal kouř. Nebylo poznat, jestli je všechno šedivé proto, že tomu tak doopravdy bylo, anebo proto, že mraky a nedostatek světla nedaly vyniknout barvám. V jednom z oken se objevila postava dívky, která pozorovala prostranství před panelákem, jako kdyby někoho úpěnlivě vyhlížela. Pak otevřela okno a zakřičela do šera.

„Prosím! Pomozte nám někdo!“ Nikdo ale na její zoufalý hlas nezareagoval. Jen o několik pater níže bez velikého zájmu se přes sklo zadíval směrem dolů chlapík, a když nikoho nezahlédl, zapálil si cigaretu a opět zmizel v útrobách betonového komplexu.

1.

O pět dní dříve kráčela po chodbě jiného z místních paneláků asi pětatřicetiletá žena. Vlastně se nejdříve rozléhal zvuk jejích podpatků a teprve pak se objevila ona sama. Zmizela ve výtahu a nechala se vyvézt do šestého patra. Lodičky, silonky, svetřík, kožíšek a na špičce dortu jako poleva červená rtěnka a odbarvené blond vlasy. Výrazný a pravidelný klapot se zastavil přede dveřmi s ušmudlanou cedulkou Luděk Čuřík.

Bujná ňadra se nadzvedla, jazyk přejel a navlhčil rty, úsměv rozzářil hezkou, ale přece jen trochu vyzývavou ženskou tvář a ruka se bez zaváhání opřela do nepříjemně drnčivého zvonku. Ozvaly se kroky. Olga Černá roztáhla chřípí a nasála vzduch. Byla připravena. Dveře se opatrně otevřely, protože neočekávaly v tuhle hodinu návštěvu. Jemně proplešatělá, asi čtyřicetiletá hlava, jejíž tváři ale nechyběly zbytky pohlednosti, ustrnula. Oči prozradily, že si nejsou zcela jisty tím, koho před sebou mají. Paměť zalovila v hlubinách, pak se přece jen o něco zasekla drápkem a Luděk Čuřík se plaše usmál.

Olga se taky usmála a povytáhla obočí v očekávání nějaké reakce na svůj příchod. „Vy jste… vy jste přišla?“ Nebylo to úplně ono, ale bylo patrné, že se majitel bytu momentálně k ničemu výkonnějšímu nerozhoupe, a tak bylo zbytečné dál čekat. Jako pozvání to sice na první pohled neznělo, ale Olze to stačilo. Impozantností své tělesné konstrukce, především v některých partiích, vtlačila Luďka dovnitř a vstoupila. Neměla ve zvyku dávat mužům příliš mnoho prostoru.

O autorovi knihy Amerikánka: 


David Jařab (*1971)

Český divadelní a filmový režisér, scenárista, scénograf a spisovatel. V roce 1994 absolvoval JAMU, 1992–1997 působil v brněnském HaDivadle, 2002–2012 byl uměleckým šéfem oceňovaného pražského Divadla Komedie. V letech 2018–2022 byl režisérem pražského Divadla Na zábradlí. 

Roku 2004 měl premiéru jeho film Vaterland – Lovecký deník, 2010 pak snímek Hlava-ruce-srdce. V roce 2022 uvedl filmovou verzi své inscenace Macbeth – too much blood, která byla oceněna v roce 2017 cenou kritiky za Inscenaci roku. Roku 2023 měl na KVIFF premiéru jeho zatím poslední film Hadí plyn.

Režíroval a napsal více než 50 divadelních inscenací a je členem Skupiny českých a slovenských surrealistů.


Tuto knihu Amerikánka koupíte v knihkupectví a na internetových stránkách nakladatelství Knižní klub nebo na eshopu Luxor.cz


Vendula Flassig Vrablová
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Kniha Amerikánka:

Kniha Amerikánka
 
Čtěte také


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles