Ukazuje se, že lidé, kteří pravidelně konzumují ryby, doslova mládnou. Jejich mozek a paměť totiž funguje stejně jako u lidí o čtyři roky mladších, kteří rybám zrovna neholdují. Desetiletý výzkum vědců z Pittsburské univerzity v roce 2014 ukázal, že lidé, kteří konzumovali alespoň jednou týdně rybí maso, měli větší objem šedé kůry mozkové v oblastech souvisejících s pamětí a kognitivními funkcemi.

Alzheimerova choroba propukne u 20–40 % osob starších 85 let. Postihuje však i mnoho mladších lidí. Proti tomuto onemocnění nejlépe funguje vysoká hladina omega-3 mastných kyselin v krvi, zejména kyseliny dokosahexaenové (DHA), která snižuje riziko propuknutí Alzheimerovy choroby o 39 % oproti lidem, kteří mají hladinu této kyseliny v krvi nízkou. Stejná látka dokáže snížit pravděpodobnost rozvoje demence až o 47 %. Omega-3 mastné kyseliny jsou jednou z nejprospěšnějších látek obsažených v rybách.
Předcházejte depresi rybím jídelníčkem
Konzumace ryb je spojena též s prevencí deprese. Touto nemocí trpí přibližně 121 milionů lidí po celém světě. Lidé konzumující ryby a další mořské plody mají o sedmnáct procent nižší riziko jejího vzniku, než lidé, kteří ryby jedí málo, nebo je zcela odmítají. Výsledky studií také ukázaly, že v riziku rozvoje deprese se liší mužský a ženský organismus. U mužů se při konzumaci ryb snižuje riziko o pětinu, u žen je to o 16 %. Další studie ukazuje, že kyselina eikosapentaneová (EPA), která je obsažena v omega-3 mastných kyselinách, má na některé osoby podobné účinky jako antidepresiva. Rybí maso pak působí doslova jako lék. Deprese je mezi lidmi konzumujícími pravidelně ryby méně častá, důkazem je kmen Inuitů, který žije v Grónsku a živí se zejména rybami. U těchto lidí je výskyt deprese minimální.Zdroj: Nordsee