Nevím ve svém okolí o jediné zahrádce, kde by se nepěstoval
kopr. Mnohdy ho nemusíme ani vysévat, brzy z jara se objeví spolu s pažitkou
první voňavé rostlinky kopru a dalších bylinek, na které se těšíme přes celou zimu. Kopr
je jednoletá bylina, kterou od jara do podzimu většina z nás ráda
konzumuje čerstvý v koprové omáčce, později ho přidáváme do nakládaných
okurek, cibule a v podzimních měsících má své nezastupitelné místo při nakládání
kysaného zelí, které v zimě, v době různých viróz, je plné vitamínu C.
Kopr je
možno s úspěchem sušit a suchý uchovávat v uzavřených sklenicích po celý
rok. Při správném sušení neztrácí kopr ani svoji typickou barvu, ani jiné, zdraví
prospěšné vlastnosti.
Velmi chutným jídlem jsou voňavé brambory nebo zelené fazolové lusky s koprem.
Kopr můžeme přidat i do dušené mrkve.V některý zemích se kopr používá ve velké
míře při pečení a dušení ryb. Od svoji babičky jsem se před lety dozvěděla, že
koprový výluh se používá i k zadělání těsta na domácí nudle. Dodá jim příjemnou
chuť a vůni. Příprava je prý jednoduchá - kopr nasekáme nadrobno, dáme do nádoby
a zalijeme malým množstvím vody. Po dvou hodinách kopr odstraníme a koprový
výluh je hotov a můžeme ho použít. Polévka i těstoviny jsou prý aromatické a
velmi dobré.
Abychom si i v zimě mohli pochutnat na jídlech s koprem, čerstvý nasekáme a dáme do malých skleniček do soli nebo do jemného octového nálevu.Velmi dobře se dá zamrazit do malých plastových kelímků.Nesmíme však zapomenout, že je velmi aromatický a je proto nutné kelímky řádně uzavřít, abychom pak neotevřeli mrazící box a nezjistili, že všude voní jen a jen kopr. Čaj připravený ze semen kopru sladíme pouze medem, je výborným prostředkem při nadýmání.
Rovněž ze semen
můžeme připravit i víno, kdy rozdrcená semena zalijeme stejným množstvím vody a
bílého vína, necháme 10 minut vyluhovat a užíváme 3x denně před jídlem. Pro jeho široké upotřebení v kuchyni je oblíben a nesmí tedy chybět na našem
jídelníčku.
ChytráŽena.cz