Plody kustovnice čínské, zvané goji, obsahují silné antioxidanty. Pomáhají zabraňovat poškození buněk a následnému stárnutí organismu, a to díky jejich schopnosti neutralizovat volné radikály, které jsou považovány za hlavní příčinu stárnutí. Volné radikály vznikají jako vedlejší produkt dýchání.
Díky nedávným výzkumům se zjistilo, že kustovnice podporuje imunitní systém a redukuje množství antigenů, které souvisejí s alergickými onemocněními. Také snižuje krevní tlak, zlepšuje tvorbu krve (stimuluje tvorbu bílých a červených krvinek), má příznivý vliv na zrak a funkci jater.
Jeden plod obsahuje 18 druhů aminokyselin, včetně všech osmi esenciálních, a 21 stopových prvků (např. zinek, železo, měď, vápník). Najdete v ní dokonce více betakarotenu než mrkev. Obsahuje vitamíny B1, B2, B6 a E.
Sušené plody kustovnice mají velmi příjemnou nasládlou chuť. Můžeme z nich také připravovat čaj, nebo je přidávat do müsli směsí a kaší. Plody byly vypěstovány v čínské provincii Ning-sia.
Zdroj: Košík.cz