Radostná seznámení ve StarDanceRadostná seznámení ve StarDance Červená řepa - nejoblíbenější receptyČervená řepa - nejoblíbenější recepty Houbový guláš - nejoblíbenější receptyHoubový guláš - nejoblíbenější recepty Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 08.09. 2024
Dnes má svátek Mariana
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Lékárnička na cesty pro domácí mazlíčky: Víte, co by měla obsahovat?

8. 07. 2024 | Zvířátka
Tak jako si balíte základní léky na dovolenou pro sebe, nebo vaše děti, měli byste mít na cestování s domácím mazlíčkem vybavenou lékárničku i pro něj. Víte ale, co by měla obsahovat? Lékárnička pro psy a kočky musí mít vše nezbytné, aby pokryla různé drobné úrazy a zdravotní problémy, které mohou během letních cest nastat. Zde je seznam základních položek, bez kterých se na cesty raději nevydávejte.


1. Obvazy a gáza


Sterilní gázové obvazy různých velikostí, samolepicí elastické obvazy i lepicí páska na obvazy. To vše se vám může na cestách hodit v případě, že se váš pes zraní třeba při sportovním výkonu nebo při přeskakování různorodých překážek v přírodě. Ideální je ale takzvaný třívrstvý obvaz, který je navržen tak, aby poskytoval maximální ochranu a podporu pro zranění nebo větší rány na těle psa. 

Lékárnička na cesty pro domácí mazlíčky:  Víte, co by měla obsahovat?Typicky se třívrstvý obvaz skládá z gázových čtverců, absorpční obvazové vaty a obinadla na stažení z elastického materiálu, které chrání ránu před znečištěním z vnějšího prostředí. Použití třívrstvého obvazu pro psy může vyžadovat určitou znalost techniky obvazování, aby byl správně aplikován a zajistil optimální péči o ránu. Je důležité, aby obvaz nebyl příliš těsný, aby nedošlo k omezení krevního oběhu, ale zároveň dostatečně pevný, aby zůstal na místě.

2. Dezinfekční prostředky


Naprostým základem každé lékárničky je antiseptický roztok jódový přípravek, který slouží k dezinfekci ran a jejich ochraně před škodlivými bakteriemi. Před jejich použitím se však ujistěte, že v ráně zvířete nejsou žádné cizí předměty (např. trny, kamínky) a opláchněte ji nejprve čistou vodou či fyziologickým roztokem, pokud ho rovněž máte uložený v lékárničce. Ten se vám totiž může hodit i na vypláchnutí očí, pro které není vhodný antiseptický roztok. Ránu následně vydezinfikujte a zakryjte obvazem je-li to nutné. Na menší rány můžete mít po ruce také antiseptické mastičky či speciální dezinfekční spreje, které mají velmi rychlou a praktickou aplikaci.

3. Nejnutnější nástroje


Mezi nejnutnější nástroje, které by se vám při cestování s mazlíčkem mohly hodit, patří pinzeta na odstranění klíšťat nebo cizích předmětů jako je velmi často obyčejná tříska, nůžky s tupými hroty na stříhání chlupů nebo obvazů a v neposlední řadě teploměr pro rektální použití, který vám podle zvýšené teploty ihned prozradí, že je s pejskem něco v nepořádku.

4. Základní léky


Užívá-li váš pes či kočka nějaké léky pravidelně, je jisté, že ty musíte zabalit jako první. Zvířecí lékárnička by však měla být vybavena o trochu lépe. Neměla by chybět antihistaminika pro případ alergických reakcí, léky proti průjmu, například probiotika, léky na alergickou reakc a léky proti bolesti a zánětu. Je však dobré jejich podávání vždy konzultovat s veterinářem.

5. Další potřeby


Přibalit můžete kromě zmíněného také různé prostředky na čištění a hygienu. Můžou se tak hodit oční kapky předepsané veterinářem, ušní čisticí roztok. V případě zranění psa nebo kočky je dobré mít v pohotovostní lékárničce také lékařské jednorázové rukavice, antiseptické ubrousky, nouzovou deku (tepelnou folii), stříkačku nebo kapátko pro případný výplach ran nebo podání léků. 

Nezapomeňte si také předem v místě vaší dovolené zjistit kontakt na místního veterináře a nejbližší veterinární kliniku, pro případ, že budete náhle potřebovat něco konzultovat, nebo tam poraněného či nemocného mazlíčka odvézt. Do každé lékárničky vložili také číslo na svého veterináře doma, který zná vaše zvíře mnohem lépe.

Tip na závěr:
Nezapomeňte obsah lékárničky pravidelně kontrolovat a doplňovat chybějící nebo prošlé položky. Před cestou se vždy ujistěte, že máte všechny potřeby pro zdravotní péči o svého mazlíčka.


Zdroj, foto: Krmiva Pučálka


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !