Jak se připravit na grilování
Je vhodné si dát alespoň jeden „odlehčující“ den před samotným grilováním. Konzumovat hodně zeleniny se zálivkami zdravých olejů (lněný, makadamový, konopný), dále si třeba udělat 2 dny před grilováním čerstvé zeleninové a ovocné šťávy a omezit konzumaci mléčných výrobků a masa. Mléčné výrobky a maso nám totiž velmi zatěžují trávicí trakt a mnohdy až „zanáší střeva“ a tím se celý organismus dostává do špatné kondice. Jak říkají východní medicíny (tradiční čínská medicína i ajurvéda), tlusté střevo je druhá hlava člověka. Pokud není zdravé, čisté a správně fungující, pak na ničem dalším nezáleží a tělo chřadne a nemoci se k nám blíží velkou rychlostí.Co grilovat
Během léta je nejvhodnější se zaměřit na lehce stravitelná masa. Nejlépe drůbeží jako je krůtí nebo kuřecí maso (z hlediska zdravotního dopadu doporučuji domácí chovatele nebo organické nekonvenční farmy) a ryby. Bílkoviny jsou lehce stravitelné, nezatíží nám tolik trávicí trakt a můžeme se pak také věnovat i sportovním aktivitám. Vím, že mají lidé oblibu grilovat hlavně vepřové maso. To lze také, ale je lepší je omezovat nebo konzumovat menší porce.Velikost porcí a vliv na tloustnutí
Většinou bývá problém s tím, že lidé během grilování snědí velké množství masa. Mnohdy pak mají zdravotní komplikace formou plnosti, záchvatů a zácpy v dalších dnech. Pokud si nechceme ubližovat, ale tyto krásné letní chvilky užívat, je nutné vědět, jak velké porce a jak často jíst v průběhu celé grilovací akce. Pro ženu je optimální porce masa, přihlédneme-li k tomu ze zdravotního hlediska, cca 150g. U ryb případně drůbežího masa je možné se držet max 200g. Není vhodné tuto velikost porce přesahovat, protože nadbytek bílkovin bude dělat velké potíže během trávení, střeva i játra budou velmi zatížena metabolity vytvořených během procesu zpracování. A v neposlední řadě, bude nadbytečný příjem uložen do tukových zásob.Jednoduchý „fígl“ jak nepřibírat během grilování
Ke každé porci masa si dejte minimálně 2x větší hmotnost zeleniny. Je možné grilované nebo čerstvého zeleninového salátu. Během grilování se často zkonzumuje velké množství pečiva, hlavně bílého nebo tmavého. Tato kombinace pečiva a grilovaného masa je jednou z hlavních příčin, proč lidé během těchto letních akcí hodně ztloustnou. Bílé, tmavé i vícezrnné pečivo mají vysoký glykemický index, takže se sacharidy z dané potraviny rychle dostanou do krevního oběhu. Vyloučí se mnoho hormonu inzulinu a sacharidy se „přemění“ na podkožní tuk. (pozn.: jednoduché vysvětlení přeměny glukózy na glykogen, viz teorie glykemického indexu)Nejvhodnější je jíst s masem jen zeleninu jak z důvodů lepšího strávení, tak i z hlediska ukládání tuků. Pokud patříme mezi ty, kteří musí jíst s masem i přílohu formou pečiva, zaměřte se na celozrnné pečivo nebo pravý žitný kváskový chléb. A také si k tomu dejte zeleninu v minimálně 2 x větší hmotnosti než je samotné maso a pečivo. Tímto způsobem bude zajištěno, že nebudete jíst příliš veliké porce masa i pečiva najednou, budou delší pauzy mezi jídly, tělo si lépe poradí s trávením a nebudete své tělo obohacovat o další zásoby podkožního a útrobního tuku.
Co a jak pít během grilování
Z hlediska východních přístupů k lidskému zdraví je nejlépe stravu nezapíjet. Alespoň 30 min před a 30 min po jídle nepijte. Jinak ředíte trávicí šťávy a narušujete tak proces trávení. Hlavně, ženy pak může zajímat, že kvalita trávení se projeví na jejich pleti. Špatně strávená potrava dělá obrovské škody v našem těle a ovlivňuje celkovou vitalitu, biologický věk člověka a vznik nemocí. Pokud nezapíjet jídlo nezvládnete, pak udělejte kompromis formou čerstvých zeleninových šťáv, které v sobě obsahují také enzymy, které vám se správným trávením také pomohou. Pokud musíte mít alkoholové nápoje, pak před samotným grilováním využijte nabídky různých bylinných likérů, které také podpoří trávení.Grilování masa a vliv na zdraví kůže
Každou ženu jistě zajímá, jak vypadá její pokožka, obzvláště pleť na obličeji. Vysoká konzumace masa a produktů masného průmyslu se bohužel neblaze odráží v kvalitě naší pleti. Pokud chceme toto negativní působení co nejvíce eliminovat, je vhodné si dávat během konzumace grilovaného masa zeleninu se zálivkou lněného oleje a rozemletým lněným semínkem. Lněné semínko, když je čerstvě rozemleto, působí blahodárně na „očistu“ našich střev a tím na celkové zdraví těla. Grilované maso na otevřeném ohni je samozřejmě „plné“ zplodin z ohně. Ty mají karcinogenní účinky na naše tělo i kůži. Pitím většího množství čerstvých ovocných a zeleninových šťáv (klidně i 1 litr během grilování), dodáváme tělu širokou škálu antioxidantů (látek chránící naše tělo před účinky volných radikálů vzniklých grilováním masa), vitamínů a minerálů. Případně je vhodné pít nápoje ze zeleného ječmene.Náhrady masa a grilování
V neposlední řadě existuje mnoho zdravých náhrad masa, které se dají také krátce a jemně grilovat. Jsou lépe stravitelná, chutná a pro tělo a tím i pleť více blahodárná. Určitě vyzkoušejte robi plátky, klaso maso, šmakoun, sojové párky, steaky natur salvea, tempeh, tofu apod.Doufám, že vám tyto rady pomohou lépe si užívat grilování bez negativních dopadů na zdraví a také na velikost vašeho oblečení. Pokud se jimi budete řídit, můžete i během báječných dní plných grilovaných lahůdek i hubnout.