Dočkali jsme se a na pultech našich obchodů už se objevují jahody vypěstované u nás. Konečně si můžeme odnést domů sladké a voňavé ovoce, které opravdu voní a chutná po jahodách. Zapomeňte na téměř celoroční nabídku v supermarketech, kdy si mimo letní období stejně domů přinesete jen chuťově naprosto nevýrazné plody, navíc poznamenané dlouhou cestou a většinou ošetřené postřiky. Ať už si zajdete do obchodu nebo máte možnost samosběru (ideálně na vlastní zahradě nebo v lese), sezóna jahod vrcholí právě teď!
Trocha historie:
Asi nikoho nepřekvapí, že šlechtění jahod se věnovali už staří Římané. Podle archeologických nálezů byly ale jahody konzumovány už v době kamenné. Jejich konzumace se rozšířila v pozdním středověku, kdy je pěstovali převážně mniši. První jahodové plantáže pak vznikly v Holandsku, a to na počátku 18. století. Zahradní jahody vznikly křížením několika druhů. V dnešní době známe více než sto odrůd velkoplodých zahradních jahod. Pěstují se hlavně v mírném a subtropickém pásmu severní polokoule. U nás se začaly pěstovat ve větší míře až v 19. století v oblasti Neveklovska (okres Benešov).
Složení jahod:
- ať se jedná o jahody zahradní nebo lesní, jsou především bohaté na obsah vitaminu C: na 100 g je to cca 60 mg (podle odrůdy), takže předčí i citron,
- kromě vysokého obsahu vitaminu C obsahují i velký podíl železa (více než červená řepa nebo zelí). Železo podporuje vstřebávání kyslíku do krve a je velmi důležité pro náš imunitní systém,
- jsou bohatým zdrojem vitaminů A, B a E, které působí jako silné antioxidanty,
- žádné jiné ovoce neobsahuje takové množství manganu jako jahody. Mangan je prospěšný pro kosti, krev, nervy, ale také pro pokožku a vlasy. V neposlední řadě také podporuje libido,
- jahody obsahují organické kyseliny (např. jablečnou, šťavelovou, citronovou atd.), které jsou důležité jako prevence nádorových onemocnění,
- obsahují lehce stravitelnou vlákninu,
- z minerálních látek je zastoupen zejména vápník, hořčík, zinek nebo také draslík a síra,
- nové výzkumy objevily v jahodách dvě důležité sekundární rostlinné látky s protirakovinnými a protizánětlivými účinky: kyselinu ellagovou a kafrový olej,
- jahody jsou významným zdrojem tekutin: obsah vody činí až 87 %.
Význam jahod pro zdraví:
O významu jahod pro náš imunitní systém tu již byla řeč, stejně jako o významu v boji proti rakovině. Vzhledem k tomu, že jahody zklidňují záněty, doporučují se i při revmatických onemocněních a dně. Podporují metabolismus, vylučování, působí jako prevence vzniku močových a žlučových kamenů. Pomáhají při léčbě chorob srdce. Kyselina listová obsažená v jahodách před otěhotněním a hlavně během těhotenství zabraňuje případným deformacím plodu.
Konzumace a uchování jahod:
Zralé jahody by se měly konzumovat pokud možno co nejčerstvější a jen krátce omyté. Jsou citlivé na tlak, snadno plesniví. Déle vydrží v ledničce nebo v chladné místnosti. Jahody se šlehačkou, jahodové koláče nebo knedlíky, jahodové kompoty, zmrzlina a mnoho dalšího - právě teď si můžete nejvíce pochutnat, tak neváhejte!
ChytráŽena.cz