Smažený sýr, hranolky a hromada tatarky určitě zdravé nejsou, ale co zeleninový salát ochucený lžící majonézy? Kvalitní majonéza ke zdravé a vyvážené stravě patří, do svého jídelníčku ji můžete zařadit s čistým svědomím. Obsahuje totiž samé kvalitní suroviny včetně olejů, které prospívají zdraví. Například majonéza Hellmann´s se vyrábí z rostlinného oleje, tepelně ošetřených vajec, octa a hořčice, tatarská omáčka navíc obsahuje kousky zeleniny (okurky, cibule, pažitky), bylinky a koření.

Dobré rostlinné oleje…
Rostlinný olej, hlavní složka majonéz, je zdrojem zdraví prospěšných vícenenasycených mastných kyselin, včetně esenciální Omega-3 mastné kyseliny (ALA, mastná kyselina alfa linolenová). Lidský organizmus si esenciální mastné kyseliny nedokáže vyrobit sám, a proto je musí přijímat ze stravy. Rostlinný olej pomůže vašemu tělu navíc zpracovávat vitamin A, E a K obsažený v zelenině. Tyto vitaminy jsou rozpustné pouze v tucích. Tělo potřebuje k jejich vstřebání právě tuky, třeba v podobě majonézy či tatarky. Napadá vás, že majonéza obsahuje velké množství vajec, a proto nemá ve zdravém jídelníčku co dělat? Omyl! V jedné sklenici majonézy nebo tatarky Hellmann´s o obsahu 250 ml je pouhá třetina jednoho vejce, což je zanedbatelné množství. Také obavy ze salmonelové nákazy jsou zbytečné. K výrobě majonéz se používají vejce, která jsou tepelně ošetřená. Díky tomu nemohou být kontaminovaná škodlivými mikroorganizmy.
..…pro celou rodinu
Zvýraznit chuť svého oblíbeného jídla lžící majonézy může v podstatě každý, dokonce i ten, kdo drží dietu. Samozřejmě nesmíte sníst celou sklenici na posezení, ale jedna polévková lžíce majonézy denně je i podle odborníků na zdravou výživu v pořádku. Dodá vám 50 až 100 kcal v závislosti na použitém druhu majonézy či tatarské omáčky Hellmann´s, což je 3 až 5 % z doporučené denní spotřeby energie pro dospělou osobu. Majonézy se nemusí vzdávat ani lidé, kteří drží nízkocholesterolovou dietu, ani těhotné a kojící ženy. Stejně tak můžete kvalitní majonézu dopřát i dětem (zhruba od šesti let věku), protože obsahuje zdraví prospěšné vícenenasycené mastné kyseliny a je u ní zaručena mikrobiologická bezpečnost. Navíc, dochutíte-li zdravou zeleninu trochou majonézy, budou ji děti jíst raději a častěji.
Majonéza včera a dnes
„Recept na domácí majonézu najdeme v každé klasické kuchařce, která zpravidla doporučuje rozšlehat nebo umixovat žloutky se solí, za stálého rychlého šlehání přidat olej (nejprve po kapkách a potom tenkým pramínkem) a nakonec, když se směs spojuje na metle, přidat ocet nebo citronovou šťávu. Domácí přípravu majonézy sice usnadňují různé míchače, mixéry a roboty, ale nikdy s nimi nemůžeme dosáhnout takové rychlosti šlehání jako při průmyslové výrobě. Riziko, že se nám majonéza srazí nebo jinak nepovede, je poměrně velké. Nemáme-li dostatečné zkušenosti, musíme se spolehnout na systém pokus-omyl. To však zdaleka není jediné nevýhoda podomácku vyráběné majonézy. Zatímco domácí majonéza obsahuje 2 až 3 syrová vejce, ve stejném množství majonézy koupené v obchodu je méně vaječné složky, aniž by toto menší množství bylo na úkor kvality. Domácí majonéza vydrží v lednici 3 až 4 dny, ta z obchodu v původním neotevřeném obalu až 6 měsíců. Průmyslově vyrobená majonéza navíc nabízí profesionální přístup vývoje, hygienu výroby, výběr kvalitních surovin, definovanou konzistenci i senzorické vlastnosti.“Doc. Ing. Jiřího Bráta, CSc., manažer vývoje a jakosti
Zdroj: Hellmanns
ZUZI
ChytráŽena.cz