Název knihy: Marmelády a želé
Podtitul: Dokonalá chuť a vůně v jediné sklenici
Autoři: Gerlach Hans, Bingemerová Susanna
Nakladatelství: Ikar
Datum vydání: květen 2011
Počet stran: 168 str.
Cena: 229 Kč
Není nad domácí marmelády! Zavařeniny jsou seřazeny podle hlavní sezony ovoce. Připravujeme je z kvalitních surovin, které sami vybíráme. Na jaře lákají jahody, rebarbora, v létě třešně, meruňky, podzim nás obdaří jablky, hruškami či šípky a v zimě jsou na řadě citrusové plody.
Recepty obsahují tři zásady: kombinace různého ovoce, velké množství ovoce a málo cukru a džemy s velkými kousky ovoce podle francouzské metody přípravy. Mnohé rady a informace zjednoduší přípravu a výsledek bude dokonalý.
Ukázka z knihy:
ŠTĚSTÍ VE SKLENICI – RADOST Z VLASTNÍ VÝROBY
JAHODY
Jahody jsou skuteční poslíčci léta. Předpokladem je, že mají opravdu sladkou chuť a jsou aromatické. Pokud hledáte pravé chuťové zážitky, u jahod platí: ideální doba sklizně, krátký transport, správná odrůda.
Francouzská jahodová zavařenina s celými plody
Ve Francii se džemy připravují trochu tekutější a s většími kousky ovoce, než je zvykem u nás – pokud chcete mít svůj výrobek hustší, stačí vařit o jednu nebo dvě minuty déle. Vícestupňový postup vaření zaručuje, že cukr zcela pronikne do plodů, i když budou kousky poměrně velké. Hotový výrobek je stejně dobrý jako ten s malými kousky, který se vaří krátkou dobu.
NA CCA 1500 ML
1,1 kg malých jahod
800 g cukru
šťáva z 1 citronu (40 ml)
podle obliby: 2 stonky citronové verbeny (nebo máty)
POMOCNÍK: cukroměr nebo zavařovací teploměr
PŘÍPRAVA: 40 minut
ODLEŽENÍ: 2 x 12 hodin
TRVANLIVOST: 12 měsíců
1 Jahody omyjeme a necháme důkladně okapat, pak odstraníme stopky i s kalichem. Větší plody rozpůlíme. Jahody promícháme s cukrem a citronovou šťávou a necháme minimálně 12 hodin odležet.
2 Směs jednou svaříme, přendáme do mísy, zchladíme a znovu necháme 12 hodin odležet.
3 Třetí den vyložíme síto vlhkou utěrkou a položíme na hrnec. Plody opatrně přeléváme do síta, necháme odkapat. Opláchneme citronovou verbenu, otřepeme dosucha, otrháme lístky a nahrubo nasekáme. Jahodový sirup uvedeme do varu a necháme 7-10 minut zlehka vařit, až teplota dosáhne 106º.
Bez teploměru můžete teplotu odhadnout: sirup už nepění a na hladině se vytvoří hedvábný lesk. Stoupající bublinky budou zřetelně větší a podobají se spíš mýdlovým bublinám se silnějšími stěnami. Přidáme částečně kandované bobule, znovu přibližně 5 minut zlehka vaříme, dokud želírovací zkouška (viz strana 11) neukáže, že je džem hotový. Přidáme verbenu a džem postupně plníme do čistých sklenic.
Tuto knihu Marmelády a želé koupíte u všech dobrých knihkupců a na bux.cz.