Květina Vánoc - Vánoční hvězdaKvětina Vánoc - Vánoční hvězda Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025 Vánočka - nejoblíbenější receptyVánočka - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online !
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 26.11. 2024
Dnes má svátek Artur
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Martin Jiskra - Dvanáct chutí roku

10. 12. 2011 | Knižní tipy
Název knihy: Dvanáct chutí roku
Podtitul: Čtyřchodová menu od ledna až do prosince
Autoři: Martin Jiskra
Nakladatelství: Ikar
Rok vydání: 2011
Vázaná vazba
Počet stran: 176 str.
Cena: 324 Kč

Čtyřchodová menu od ledna až do prosince s velkou invencí proměňuje šéfkuchař hotelu Aquapalace tradiční českou kuchyni, aby byla srovnatelná se špičkovou gastronomií. Pečený bažant, škvarkové placky, zvěřinový vývar, vepřový guláš, kyselo, kaldoun či husí játra v jeho současné úpravě jsou neopakovatelným chuťovým zážitkem, který si můžeme připravit bez problémů i doma z dostupných surovin, sezonní zeleniny, ovoce a čerstvých bylinek. Pod taktovkou sommeliera doporučuje ke každému jídlu nejvhodnější nápoj.

dvanáct chutí rokuUkázka z knihy:


Listopad
Předkrm
Husí krk plněný paštikou z husích jater a krocaní šunkou, vaječná sedlina a okurkový dresink
Suroviny pro 4 osoby
 
40 g tuku
200 g husích jater
1 žemle
80 g másla
špetka mletého pepře
2 stroužky česneku
květ mletý
citronová kůra 
1 husí krk 
40 ml sherry
mléko
30 g cibulky
50 g krocaní šunky
4 vejce
500 ml smetany
100 g nakládané okurky
100 g nakládané cibulky
petrželka 

Příprava
Vejce na přípravu sedliny smícháme se smetanou a špetkou soli. Příliš vejce nešleháme,  jen dobře rozmícháme. Směs dáme do mikrotenového sáčku a do formy. Při teplotě 90 °C vaříme 12 minut v páře, nebo v lázni, ale pak pouze do poloviny ponořené. Krk poměrně malým tlakem odřízneme mezi obratli. Kůži u krku na spodní straně husy vyřízneme dost hluboko, abychom měli budoucí kapsu co nejširší. Kůži z krku stahujeme otáčením a přitom povolujeme ostrým nožíkem od kostí. Stažený krk otočíme naruby a odstraníme přebytečný tuk a tenké blány.

Pracujeme opatrně, abychom kůži neprořízli. Husí játra mírně očistíme a překrájíme na malé kousky. Část jater nakrájíme na kostičky, které schováme do budoucí mozaiky. Na malém množství másla opečeme drobně překrájenou cibulku a česnek utřený se solí. Přidáme játra a dusíme doměkka. Mírně zalijeme vodou. Ochutíme solí, pepřem, muškátovým květem, špetkou jemně nastrouhané citronové kůry a také dobrým sherry. Ze žemle odkrojíme tmavou kůrku a  nakrájíme na malé kostičky. Pokropíme trochou mléka a necháme zvlhnout. Ještě teplou směs jater přendáme do cedníku, kde pomocí naběračky játra i žemli protlačíme. Získáme velice jemnou fáš. Do směsi přidáme kostičky jatýrek, na kostičky nakrájenou krocaní šunku a vaječnou sedlinu. Přidáme i 50 g rozehřátého másla. Slabší konec krku rovně zařízneme a zavážeme.

Pomocí lžíce naplníme krk směsí. Není nutné ho moc napěchovat, ale musíme směs dostat až do zužujícího se konce. Naplněný krk na širším konci uzavřeme a pomocí provázku zavážeme. Zabalíme do pevného alobalu a vaříme v mírně osolené vodě asi 20 minut. Pak roládu vyndáme, rozbalíme a v troubě pečeme pouze na barvu. Pečeme pozvolna dozlatova v troubě při teplotě 170 °C  a otáčíme. Okurky a nakládané cibulky rozmixujeme nadrobno, smícháme se špetkou soli a nasekanou petrželkou.

Tuto knihu Martin Jiskra - Dvanáct chutí roku koupíte v  knihkupectví a na internetových stránkách Bux.cz

Vendi V.
ChytráŽena.cz




Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Martin Jiskra - Dvanáct chutí roku:

Martin Jiskra - Dvanáct chutí roku
Martin Jiskra - Dvanáct chutí roku
Martin Jiskra - Dvanáct chutí roku
Martin Jiskra - Dvanáct chutí roku
Martin Jiskra - Dvanáct chutí roku
Martin Jiskra - Dvanáct chutí roku
Martin Jiskra - Dvanáct chutí roku
Martin Jiskra - Dvanáct chutí roku
Martin Jiskra - Dvanáct chutí roku
 
Čtěte také


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles