Pomeranče jsou jistě pro běžnou populaci ideálním zdrojem vitaminu, B, C a provitaminu A. Mají důležité organické látky, pektiny, flavonoidy a také organické kyseliny. Někde se ale uvádí, že způsobují zhoršení průtoku krve kapilárami a zhoršení odplavování zplodin metabolismu. Proto konzumaci pomerančů v těhotenství moc nedoporučují.
Ideálním ovocem pro těhotnou jsou banány. Lékaři je doporučují i nemocným se žaludečními vředy. Obsahují řadu vitamínů a minerálů i hormon serotonin. Jejich vadou je, že mohou být nositeli zdraví škodlivých plísní. Proto nekonzumujte banán s černými skvrnami, který Vám prodavač označí za důkaz jejich zralosti. Černá skvrna je plíseň, která může vést ke zhoršení činnosti jater a narušení metabolismu mastných kyselin. Těhotné ženy by je neměly jíst. Mohou být příčinou pozdějšího výskytu dermatitid a ekzémů u dětí.
V těhotenství by ženy neměly jíst vnitřnosti zvířat. Právě v nich se shromažďují zbytky těžkých kovů a zplodin látkové výměny. Na hovězí či vepřová játra, ledvinky a slezinu, prosím, zapomeňte.
V horkých letních dnech je dobré mít u sebe neustále láhev s pitím. Ideální je bylinný čaj, ale použít můžete i přírodní minerální vodu, nejlépe bez bublinek a bez příchuti. Odborníci doporučují, abychom minerální vody střídali. Každá má totiž jiný obsah minerálních látek a dlouhodobá kontumace téže značky by nám mohla způsobit zdravotní potíže. Občasná změna značky Vám jenom prospěje.
Ideální jsou v letních měsících zeleninové saláty, které si můžeme připravit z nejpestřejších surovin. Pozor ale na různé dresingy, kterými zeleninový salát ochucujeme. Bývají tučné a zbytečně kalorické, navíc obsahují mnoho chemických dochucovacích látek. Čerstvá majonéza, kterou si do salátu přidáme, také není tím nejlepším řešením. Vhodnější je jemná sladkokyselá zálivka s několika kapkami pravého olivového oleje nebo ochucený bílý jogurt.
Vhodné jsou také ovocné saláty, které si připravíme podle aktuální nabídky ovoce. Plody pokrájíme do mísy a stačí pokapat několika kapkami citrónové šťávy a promíchat. Ovoce má samo dostatek šťávy, která vytvoří chutnou zálivku.
Saláty připravujte pouze v takovém množství, které stačíte zkonzumovat. Uchovávání salátů, byť ve zdánlivě vhodném prostředí ledničky, není ideální. Salát v ledničce uchovávejte jen na chviličku ( půl hodinky ), delším skladováním může dojít k rozkladu některých látek a ke kvasnému procesu. Zkvašený pokrm Vám může způsobit zažívací potíže.
speedyy58 - čtenářka
ChytráŽena.cz
ChytráŽena.cz