U nastávající maminky se během těhotenství potřeba železa zvyšuje na dvojnásobek a jeho nedostatek se vyskytuje asi u padesáti procent těhotných žen. Tento minerál je nenahraditelný pro život plodu, dostatečný příjem železa v přirozené potravě se doporučuje již od začátku těhotenství, ale ve druhé a třetí třetině těhotenství je nutno příjem železa ve stravě zvýšit.
Železo nesmí chybět
K zásobení placenty plodu se tvoří v těle těhotných žen větší množství krve, železo je potřebné pro zvýšení počtu červených krvinek matky i pro tvorbu krve dítěte. Nedostatek železa v době těhotenství zvyšuje pravděpodobnost nízké porodní váhy novorozence a předčasného porodu. Tělo miminka si vytváří zásoby železa pro prvních několik měsíců života, a také tělo maminky si musí vytvořit zásoby, aby pokrylo ztráty krve při porodu. Dostatečný přísun železa pomáhá proti porodním křečím a bolestem a zlepšuje poporodní rekonvalescenci a hojení.Kde je nejvíce…
Železo obsahují všechny vnitřnosti (bohatým zdrojem jsou játra, která se nedoporučují v těhotenství konzumovat), krev, hovězí a drůbeží maso, melasa, plody moře, pivovarské kvasnice, strouhaný kokos, mořské řasy, luštěniny (sójové boby a výrobky z nich, čočka), ovoce (brusinky, ostružiny, meruňky, jahody, rybíz a sušené ovoce), celozrnné potraviny, pšeničné klíčky a otruby, zelenina (špenát, mangold), dýňová a slunečnicová semínka, mandle, kakao, houby a hrášek. Špenát bývá někdy udáván jako bohatý zdroj železa, má ze všech druhů zeleniny nejvíce železa, ale železo se velmi špatně aktivuje.Stravou proti únavě
Málo pestrá a nevyvážená strava složená především z bílé mouky, sladkostí a mléčných výrobků neobsahuje téměř žádné železo. Při mletí bílé mouky je odstraněno okolo 60 % železa oproti celozrnné mouce. Místo sladkých zákusků se doporučuje podávat sušené ovoce - zejména sušené broskve a meruňky, fíky a švestky, které jsou bohatým zdrojem železa. Mohou se podávat v kombinaci s mléčnými výrobky nebo mohou být součástí müsli, jehož základem jsou celozrnné ovesné vločky. Sušené ovoce před konzumací opláchneme pod proudem tekoucí vody. Pokud před jídlem bohatým na železo (například masem) vypijeme sklenici čerstvé šťávy nebo džusu z pomeranče či grapefruitu, výrazně se tím zvýší využitelnost železa v organismu.Možná nevíte, že …
… železo patří mezi nejobtížněji využitelné minerály, až 90 % přijímaného železa v potravě zůstává nevyužito. Předpokládá se, že u zeleniny využití kolísá okolo 10 %, sóji 20 % a u masa do 30 %.… tanin v černém čaji a kofein v kávě a v coca-cole brání vstřebávání železa, naopak vitamin C jeho vstřebávaní výrazně zvyšuje.
… dávkování železa těhotným a kojícím ženám a dětem musí být pod lékařskou kontrolou. Vysoké dávky železa prostřednictvím potravinových doplňků mohou způsobit zácpu a ohrozit zásoby zinku, neboť oba minerály si při vstřebávání konkurují.
Jarmila Mandžuková
ChytráŽena.cz
ChytráŽena.cz