Amerikánka. Příběh o holce, která přestala utíkat.Amerikánka. Příběh o holce, která přestala utíkat. Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025 Likér ořechovka - nejoblíbenější receptyLikér ořechovka - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Narozeninový poklad
Soutěžte o výhry za
více než 150 000 Kč
do startu zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 09.10. 2024
Dnes má svátek Štefan a Sára
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

MUDr. David Frej říká: Tvoje imunita je tvůj nejlepší lékař

15. 07. 2020 | Úspěšní lidé
MUDr. David Frej proslul svými knihami o ájurvédě, o zdravém střevu nebo o významu skrytých zánětů v našem organismu. Nedávno se podílel i na knize o přírodních antivirotikách.


Lze říci, že vaše profesní směřování začalo ájurvédou?
MUDr. David Frej: Ano, seznámil jsem se s ní v Rakousku a ve studiu potom pokračoval ve Velké Británii, USA a v Indii.


Kdy jste poprvé narazil na riziko skrytých zánětů?
MUDr. David Frej: Asi před dvaceti lety, kdy o nich u nás neměl nikdo ani tušení. Postupně jsem jim věnoval tři knihy a první z nich, Zánět – skrytý zabiják, u nás před lety toto téma doslova otevřela.

MUDr. David FrejVe svojí praxi se zaměřujete hlavně na celkové posílení naší imunity. Je slovo obranyschopnost tím správným synonymem pro imunitu?
MUDr. David Frej: Náš imunitní systém má víc funkcí a jednou z nich je rozpoznávání škodlivin a obrana organismu před infekcemi, tedy skutečně obranyschopnost. První poznatky přišly roku 430 před n. l. za velice drsných podmínek morové epidemie v Aténách.

Odkdy se používá pojem imunitní systém?
MUDr. David Frej: Za otce moderní imunologie se považují Robert Koch a Louis Pasteur, dva významní lékaři 19. století, kteří začali vysvětlovat biologický mechanismus infekcí a význam vakcinace. Termín imunitní systém, který je dnes i v povědomí laiků, je známý od 60. let minulého století.

Proč se imunita jmenuje zrovna imunita?
MUDr. David Frej: Slovo imunita se začalo používat ve 14. století podle latinského immunitatem resp. immunis, ve významu zproštění služby nebo povinnosti.
 
Jak od té doby pokročily poznatky o imunitě?
MUDr. David Frej: Ohromně, zejména s nástupem autoimunitních nemocí nebo očkování v dnešní podobě. Pořád ale platí to, co tvrdil už Hippokrates: Všechny nemoci začínají ve střevech. A zásady vyvážené životosprávy nutné pro silnou imunitu jsou platné už od dob před ním, i když se nepopisovaly vědeckými termíny, jaké známe dnes.   

Sledujete práci nějakých světových výzkumných středisek?
MUDr. David Frej: Ano, například výzkum, který provádějí na University of Southern California, na Harvard Medical School nebo prestižní klinice Mayo, která se medicínskému výzkumu věnuje od svého založení roku 1889. Některé z nich jsem použil v knize Tvoje imunita je tvůj nejlepší lékař.

Jaké jsou další důležité orgány dobře fungujícího imunitního systému?
Tvoje imunita je tvůj nejlepší lékařMUDr. David Frej: Téměř tři čtvrtiny imunitních buněk najdeme ve střevech. Obrovská plocha sliznic našeho trávicího traktu tam přichází do kontaktu s vnějším prostředím a škodlivinami. Málokdo si uvědomuje, jaký význam mají pro naše střeva zdravé tuky. Této problematice jsem věnoval dvě knihy, protože opravdu kvalitní tuky považuji za skutečné superpotraviny.
Další aspekt je dozrávání imunitních buněk, které je velice důležité, probíhá v kostní dřeni a brzlíku. Významné jsou i sekundární imunitní orgány, například lymfatické uzliny, kde se odehrávají důležité imunitní reakce.

V čem dělají lidé největší chyby, pokud se týká jejich vlastní imunity?
MUDr. David Frej: Podle zkušeností z mojí praxe mají hlavní chyby tři podoby: Lidé čekají na zázračnou vakcínu, spoléhají se na očkování a nevěnují pozornost životosprávě, která imunitu ovlivňuje zásadně.

Vy očkování nevěříte?
MUDr. David Frej: Nepatřím mezi jeho odpůrce, ale osobně považuji životosprávu za základ správně fungující imunity, stejně jako správnou stravu podporovanou doplňky a fytoterapií, krátkodobé půsty a kvalitní spánek.

Jakou roli hrají v otázkách imunity vitaminy?
MUDr. David Frej: Důležité jsou pro nás všechny, ale významnou roli hrají vitaminy C a D. Nedostatek druhého z nich je velmi rozšířený v populaci, kde je málo slunečního svitu

A pokud se týká bylin?
MUDr. David Frej: Jsem velkým příznivcem bylin a v knize Tvoje imunita je tvůj nejlepší lékař jich doporučuji dost. Jednou z nich je echinacea neboli třapatkovka nachová. Její používání kdysi naučili bělochy prérijní indiáni, kteří s ní měli skvělé zkušenosti. Dnes je považována za opravdu vynikající prostředek, který jsme samozřejmě nemohli opomenout v knize Svět přírodních antivirotik.

Liší se třeba nějak postupy v různých ročních obdobích?
MUDr. David Frej: Pokud se týká imunity, měli bychom se jí systematicky věnovat celý rok, a nenechávat její posilování na dobu, kdy už jsme opravdu nemocní. Naopak pomoci bychom jí měli v období chřipkových epidemií, kdy je dobré užívat vyšší dávky vitaminů C a D.


Knihy MUDr. Davida Freje najdete ZDE



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku MUDr. David Frej říká: Tvoje imunita je tvůj nejlepší lékař:

MUDr. David Frej říká: Tvoje imunita je tvůj nejlepší lékař
MUDr. David Frej říká: Tvoje imunita je tvůj nejlepší lékař
MUDr. David Frej říká: Tvoje imunita je tvůj nejlepší lékař
MUDr. David Frej říká: Tvoje imunita je tvůj nejlepší lékař
MUDr. David Frej říká: Tvoje imunita je tvůj nejlepší lékař
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Kniha určitě stojí za přečtení. Zmínku o třapatkovce nachové slyším poprvé.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles

Bankovky