Květina Vánoc - Vánoční hvězdaKvětina Vánoc - Vánoční hvězda Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025 Vánočka - nejoblíbenější receptyVánočka - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online !
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 23.11. 2024
Dnes má svátek Klement
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Mýty a fakta o tradičním pomazánkovém (másle)

2. 11. 2016 | Zajímavosti

1) Pomazánkové máslo je český vynález.

FAKT

První pomazánkové máslo bylo vyrobeno v roce 1977 v dnes již neexistující mlékárně v Liberci.
Na trhu tenkrát nebylo dostatečné množství mléčného tuku na výrobu klasického másla, a tak tato mlékárna dostala od státu zadání, aby vymyslela pomazánku, která by máslo nahradila.

2) Dnes už pomazánkové máslo neexistuje.

FAKT

O tom, že se tradiční český výrobek nesmí označovat pojmem máslo, rozhodl v říjnu 2012 Soudní dvůr EU. U lucemburského tribunálu Česko v roce 2010 zažalovala Evropská komise, která v EU dohlíží na dodržování pravidel. Podle zákonů EU, které ČR svým vstupem přijala, je možné výrazem „máslo“ nazývat jen ty výrobky, které obsahují více než 80 % mléčného tuku. Od roku 2014 si tedy pomalu zvykáme na nové pojmenování „tradiční pomazánkové“. Název je sice jiný, ale jinak se tato oblíbená pochoutka vůbec nezměnila.

3) V tradičních pomazánkových máslech se živočišné tuky často nahrazují rostlinnými.

MÝTUS

Přesné složení tradičních pomazánkových  se liší. Základem je však vždy smetana a sušené mléko.
V malém množství se pak přidávají mléčné kultury, škrob a sůl. Rostlinné tuky však tento výrobek podle vyhlášky obsahovat nesmí. Pokud kontrolní úřad objeví v tradičních pomazánkových jakýkoliv obsah rostlinných tuků, uděluje výrobcům nemalé pokuty.

4) Při redukční dietě nahraďte máslo tradičním pomazánkovým.

FAKT

Oproti máslu obsahuje tradiční pomazánkové méně než polovinu tuku. Velkou výhodou je i fakt, že se hned po vyndání z ledničky tradiční pomazánkové dobře roztírá. K dostání je navíc v mnoha chutných příchutích. Jen v Jaroměřické mlékárně se vyrábí tradiční pomazánkové lahůdkové, šunkacibulka, pažitka, paprika-feferonka, křen a česnek-cibulka. Každý si vybere, co má rád.

5) Tradiční pomazánkové je vhodnou potravinou při bezlepkové dietě.

FAKT ale POZOR! Neplatí to pro všechny výrobky.

Do tradičních pomazánkových se přidává malé množství škrobu kvůli správné konzistenci.
V naprosté většině případů se jedná o bramborový škrob, který celiakům nepůsobí žádné potíže. Bohužel se však může stát, že na trhu narazíte i na výrobky, u kterých není uvedeno, o jaký škrob se jedná. V takovém případě určitě není vhodné jej pro bezlepkovou dietu použít.

6) Tradiční pomazánková se hodí pouze na přípravu pomazánek.

MÝTUS

Pokud tomu uvěříte, ochudíte se velké množství neskutečných dobrot. Protože je tradiční
pomazánkové velice snadno dostupné, naučily se jím české hospodyňky nahrazovat nejrůznější světové sýry a tvarohy. Tak vznikly jedinečné recepty například na českou variantu italského tiramisu nebo angloamerického cheesecaku. Tradiční pomazánkové je však možné použít i při přípravě listového těsta nebo ke zjemnění pečeného masa.

7) Tradiční pomazánková bez kontroverzních „éček“ v běžných obchodních řetězcích nenajdete.


MÝTUS

Přemýšlejte nad tím, co jíte. Vybírejte si. Dnes už je z čeho. Stačí se jen naučit číst etikety.


8) Tradiční pomazánková mají nižší trvanlivost než máslo.

FAKT

Tradiční pomazánková jsou zejména kvůli nižšímu obsahu tuku méně stabilní než klasická másla a mohou dříve podléhat zkáze, zejména po otevření. Proto výrobci doporučují tuto pochoutku po otevření co nejdříve spotřebovat.

9) Vyloučená tekutina značí, že je tradiční pomazánkové zkažené.

MÝTUS

Donesli jste si z obchodu tradiční pomazánkové, a když jste ho otevřeli, vytekla z něj čirá tekutina? Radujte se! Jedná se o syrovátku, která se z mléčných výrobků uvolňuje zcela přirozeným procesem.
Syrovátka v sobě skrývá bílkoviny, které obsahují základní aminokyseliny a vitamíny jako je kyselina listová a pantothenová, vitamíny B1, B2, B6, B12, E a C. Takže až si příště rozbalíte tradiční pomazánkové, budete vědět, že vmícháním syrovátky zpět svému zdraví určitě prospějete!



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Zajímavé. Pomazánkové máme rádiSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Pomazánkové miluji, mohla bych se po něm utlouct.
Článek je zajímavý a poučný Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Víc takových článků, zajímavéSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
poučné a zaujímavéSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles