Amerikánka. Příběh o holce, která přestala utíkat.Amerikánka. Příběh o holce, která přestala utíkat. Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025 Likér ořechovka - nejoblíbenější receptyLikér ořechovka - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Narozeninový poklad
Soutěžte o výhry za
více než 150 000 Kč
do startu zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 12.10. 2024
Dnes má svátek Marcel
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Na cestě po řecké Florině a Kastorii

27. 02. 2019 | Televizní tipy
Na cestě po řecké Florině a Kastorii s Jiřím Bartoškou a Miroslavem Donutilem do makedonských měst Florina a Kastoria za místní architekturou a přírodou, ale i za zpracováním vinné révy, pastevectvím, medvědy a také i přiblížením atmosféry jedné řecké svatby (Premiéra)

Okresy Florina a Kastoria jsou součástí řecké provincie Západní Makedonie a leží na severozápadě Řecka u hranic s Albánií a Republikou Severní Makedonie.
Kastoria je jedním z nejhezčích měst Řecka, ležící na břehu stejnojmenného horského jezera s neopakovatelnou atmosférou a se zachovalým městským jádrem v tradičním kamenném slohu. Město je známé i tím, že je v něm téměř sto pravoslavných kostelů a kaplí. Na území města se nachází i Dračí jeskyně se svými legendami.

Na cestě po řecké Florině a KastoriiHorský ráz krajiny a poloha na hranicích z pořadu Na cestě po řecké Florině a Kastorii s nečlenskými zeměmi EU předurčuje tuto oblast k zemědělské činnosti. Zatímco v horách je dominantní pastevectví, na úpatí se nacházejí plantáže broskvových a jablečných sadů včetně vinic, kde se převážně pěstuje místní odrůda Xinomavro.

V místních horách se často vyskytují medvědi, proto navštívíme i útulek pro medvědy Arkturos u vesnice Nympheia, kde se starají o medvědy, kteří nemohou být vpuštěni do volné přírody.

Nestabilní geologické podloží je příčinou zemětřesení v Řecku, a proto je většina vesnic přestavěných z betonu. Jsou však i výjimky, kde se stále dbá na tradiční architekturu, zavítáme do vesnic Nympheia a Agios Athanasios.

Oblast oplývá i množstvím velkých jezer, z nichž nejznámější jsou Velký a Malý Prespes. Většina jezer jsou přírodní rezervace, které slouží zejména ptactvu jako zimoviště při každoročních tazích na jih a zpět.

Ačkoliv se jedná o kraj opuštěný a na řecké poměry chudý, i zde se lidé dokáží radovat a dát průchod svým emocím, zavítáme na tradiční řeckou svatbu s obřadem pod otevřeným nebem na jednom z ostrovů Malého Prespesu.

Na cestě po řecké Florině a Kastorii můžete sledovat 27. 2. 2019 od 21 hodin na ČT2!


Zdroj, foto: Česká televize


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Na cestě po řecké Florině a Kastorii:

Na cestě po řecké Florině a Kastorii
Na cestě po řecké Florině a Kastorii
Na cestě po řecké Florině a Kastorii
Na cestě po řecké Florině a Kastorii
Na cestě po řecké Florině a Kastorii
Na cestě po řecké Florině a Kastorii
Na cestě po řecké Florině a Kastorii
 


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles

Hromada zlaťáků