Amerikánka. Příběh o holce, která přestala utíkat.Amerikánka. Příběh o holce, která přestala utíkat. Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025 Likér ořechovka - nejoblíbenější receptyLikér ořechovka - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Narozeninový poklad
Soutěžte o výhry za
více než 150 000 Kč
do startu zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 12.10. 2024
Dnes má svátek Marcel
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Na cestě po řecké Florině a Kastorii

27. 02. 2019 | Televizní tipy
Na cestě po řecké Florině a Kastorii s Jiřím Bartoškou a Miroslavem Donutilem do makedonských měst Florina a Kastoria za místní architekturou a přírodou, ale i za zpracováním vinné révy, pastevectvím, medvědy a také i přiblížením atmosféry jedné řecké svatby (Premiéra)

Okresy Florina a Kastoria jsou součástí řecké provincie Západní Makedonie a leží na severozápadě Řecka u hranic s Albánií a Republikou Severní Makedonie.
Kastoria je jedním z nejhezčích měst Řecka, ležící na břehu stejnojmenného horského jezera s neopakovatelnou atmosférou a se zachovalým městským jádrem v tradičním kamenném slohu. Město je známé i tím, že je v něm téměř sto pravoslavných kostelů a kaplí. Na území města se nachází i Dračí jeskyně se svými legendami.

Na cestě po řecké Florině a KastoriiHorský ráz krajiny a poloha na hranicích z pořadu Na cestě po řecké Florině a Kastorii s nečlenskými zeměmi EU předurčuje tuto oblast k zemědělské činnosti. Zatímco v horách je dominantní pastevectví, na úpatí se nacházejí plantáže broskvových a jablečných sadů včetně vinic, kde se převážně pěstuje místní odrůda Xinomavro.

V místních horách se často vyskytují medvědi, proto navštívíme i útulek pro medvědy Arkturos u vesnice Nympheia, kde se starají o medvědy, kteří nemohou být vpuštěni do volné přírody.

Nestabilní geologické podloží je příčinou zemětřesení v Řecku, a proto je většina vesnic přestavěných z betonu. Jsou však i výjimky, kde se stále dbá na tradiční architekturu, zavítáme do vesnic Nympheia a Agios Athanasios.

Oblast oplývá i množstvím velkých jezer, z nichž nejznámější jsou Velký a Malý Prespes. Většina jezer jsou přírodní rezervace, které slouží zejména ptactvu jako zimoviště při každoročních tazích na jih a zpět.

Ačkoliv se jedná o kraj opuštěný a na řecké poměry chudý, i zde se lidé dokáží radovat a dát průchod svým emocím, zavítáme na tradiční řeckou svatbu s obřadem pod otevřeným nebem na jednom z ostrovů Malého Prespesu.

Na cestě po řecké Florině a Kastorii můžete sledovat 27. 2. 2019 od 21 hodin na ČT2!


Zdroj, foto: Česká televize


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Na cestě po řecké Florině a Kastorii:

Na cestě po řecké Florině a Kastorii
Na cestě po řecké Florině a Kastorii
Na cestě po řecké Florině a Kastorii
Na cestě po řecké Florině a Kastorii
Na cestě po řecké Florině a Kastorii
Na cestě po řecké Florině a Kastorii
Na cestě po řecké Florině a Kastorii
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !

Stříbrňáky