Kde najít alternativní zdroje důležitých látek?
Potřebné železo si vegetariáni musí doplňovat konzumací celozrnných obilovin, rýže, luštěnin, kapusty či mořských řas. Zinek dodají organismu ovesné vločky, listová zelenina, vejce a mléko. Vitamíny D a B12 je vhodné brát ve formě tablet či kapek.Jez maso, nebudeš nemocná
Zda vynechání masa z jídelníčku přispívá k oslabení imunitního systému, je sporné. Oslabení imunity ovlivňuje náš celkový životní styl. Sedavé zaměstnání, stres, bílé pečivo, nedostatečný spánek či nedostatek bílkovin – to všechno může negativně ovlivnit naši obranyschopnost. Nedá se tedy říct, že vegetariáni jsou více náchylní k nemocem, spíše naopak. S rozumným bezmasým stravováním se totiž většinou pojí i menší výskyt civilizačních onemocnění. Vegetariáni o svém stravování více přemýšlejí, a proto mají velmi často lepší životosprávu než ti, kteří jedí maso.Vyzkoušejte zajímavé vegetariánské kombinace
Chcete osvěžit svůj jídelníček? Vegetariánství nemusí nutně znamenat přísný životní styl bez masa. Může vás zavést k zajímavým receptům, které nebudou zátěží pro náš žaludek ani rodinný rozpočet.Ideální lehkou večeři představují například bazalkové špagety. Budete potřebovat: 400 g špaget, 100 g baby špenátu, 140 g mraženého hrášku, malý svazek bazalky, 3 lžíce bazalkového pesta, 150 ml smetany na vaření, sůl, 50 g parmazánu k posypání.
Postup přípravy je velice jednoduchý a zabere vám jen pár minut. Špagety uvařte ve vroucí osolené vodě podle návodu na obalu. Špenát spařte, vyždímejte a pak ho s hráškem a bazalkou rozmixujte najemno. Vmíchejte pesto a směs podle chuti osolte. Špagety sceďte, smíchejte je se špenátovým pestem, postavte na plotnu, vlijte smetanu, prohřejte a nechte lehce zhoustnout. Servírujte posypané parmazánem.
Zdroj, foto:
Magazín Albert v kuchyni
Magazín Albert v kuchyni