Kuchařskou soutěž Na nože!, kde se bojuje o milion korun,
opustil jako první Martin Benýšek. Ostatním jde o všechno. Profesionálové se
obávají o svou prestiž, proto jejich dočasný domov na statku ovládlo samostudium.
Kuchařské knihy se válejí všude kolem.
Zatímco chlapi rychle hltají
inspirativní recepty a samozřejmě relaxují, jediné dvě ženy-finalistky zahálet
nedovedou a s domácími pracemi si nedají pokoj. Vypraly a vyžehlily
všechny rondony, zato vaření si nechávají do kuchyňského studia. Zatím ale nevědí,
co se na ně v dalším zápase o imunitu chystá. Instrukce káže vzít si navzdory
letnímu počasí hodně teplé oblečení a ostré nože. Jdou snad do mrazírny?
A skutečně: během deseti minut tam musí vyfiletovat lososa, aby v něm
nezbyla ani kůstka, ani kousek kůže! Dívejte se na další díl Na nože! už
v úterý 21. září ve 21.20 na Primě!
Dvanáctka kuchařů se rozdělí do dvojic proti sobě. Kdo bude mít lepší výsledek,
postupuje do dalšího kola. „Jsou to branky body vteřiny, co? Tohle neukecáte!“ věští
zlomyslně šéf. Zatímco humor soutěžících zamrzl, Zdeněk Pohlreich se pomalu
rozehřívá. Je to nebezpečný úkol, náročný na přesnost. Povinná drátěná rukavice
je těžká a neohebná, ryby jsou kluzké a čas zoufale běží. Každá chybička se
pozná. Nervozita, nezvyklé nástroje
i zostřené podmínky srazí vaz i kuchařům, kteří lososa vykosťují a zbavují kůže
ve své restauraci denně.
Petr alias Brad si to rozdá s Jamiem z Brna. Filetování lososa není pro Petra nic nového,
normálně ale rybu zpracovává bez rukavic. Zato Jamie dělá takovou práci podruhé
v životě a už dopředu se stresuje, co na to jeho šéf, až v televizi jeho zápas
s rybou uvidí. Jana versus Šewy, to je další duel. Šewy si věří, Jana může
doufat jen ve svou šikovnost, s lososem moc zkušeností nemá. A Zdeňkovu
cvičenému oku neunikne ani jediná zapomenutá kostička. „Tohle by měly zvládnout
učni v prvním ročníku,“ tvrdí šéf. Pak se s údivem dozvídá, že je to
Jirkův první losos. Jiří je prostě mistr premiér. „Je to pořád samé poprvé – a
najednou to bude naposled,“ s nadhledem i obavami vtipkuje padesátiletý
kuchař, proti němuž nastoupí zástupce šéfkuchaře Robert. Losos je pro něj denní
chleba, jenže je moc nervózní a zbrklý. Ještě se chystá souboj Davida se
Zdeňkem a Ivety s Mirkem. Přinese soutěžícímu Zdeňkovi jeho červená čepice štěstí?
Chce si zachránit vlastní kůži, ale zapomněl odstranit tu lososí. Ivetu zase
šéf upozorní, že dnes se nedělá tatarák, ale filety.
Boj o imunitu pokračuje. Kuchař musí umět nejen krájet, řezat a vařit, ale také
hospodařit a správně odhadovat porce. V tomto případě jde o zručnost, ale postoupí
ti, kdo udělají podle oka tři porce lososa o váze 180 g. Čí ručička váhy se
nejvíce přiblíží celkovým 540
g, postupuje do finále. A finále bude úkol hodný
Popelky. Vykostění ančoviček je masakr a prima zábava. Aspoň pro šéfa. „To jste rádi, že jste nepostoupili do finále? A
to si představte, že se takovou prací někdo živí,“ připomíná účastníkům druhého
souboje
o imunitu. „To se to pak zobe na baru, co?“ Kdo si nakonec jako jediný oblékne
kouzelnou zástěru imunity?
Si, šéfe!
Porci fantastické pasty podle zásad italské kuchyně chce šéf
a porota ochutnat na druhý den. Ať je to molto bene! Soutěžící mají strojek na
přípravu čerstvých těstovin, musejí se vejít do čtyřiceti minut. Kuchaře
z italské restaurace takový úkol potěší, ale pro českého klasika je to
zabiják. Robert začal s tortelini s ricottou a šalvějí, oblíbeným jídlem Romana
Vaňka. Soutěžící, jenž předchozí den získal imunitu, je v pohodě, ale
možná až moc. Úkol odflákne sušenými těstovinami, které navíc přesolí a
nestihne uvařit. Jamie si myslí, že to vytrhne machrováním s italštinou, a
zase už si jídlo dělá moc složité. Zatímco porota většinou radí přidat,
v jeho případě zazní ubrat! A co dvacetiletý šéfkuchař Šewy? Rozhodl se
pro pastu s plody moře, ví ale, jak se pozná čerstvá slávka? A ví vůbec,
jak páchne zkažená? Pracuje se škeblemi poprvé v životě! Italská kuchyně není
parketa Zdeňka z Dubí. Neumí ani vyslovit mantru této kuchyně Aglio olio e
peperoncino. Peperoncino (feferonku) si plete s pecorinem (ovčí sýr),
špagety nahradil penne, zbytek dodělal dle vlastní fantazie.
A na to je šéf ras! Jana je na tom podobně. A na své těžké fettucini se slaninou nasypala nahořklý savojský sýr reblochon. „To je zabiják arterií,“ varuje ji šéf. Porota je nespokojená, na kobereček si zavolá hned čtyři kuchaře! Tak jednoduchý úkol a takový propadák! Je snad prostá italská pasta pro českého kuchaře příliš složitá? Kolik kuchařů si na něčem tak jednoduchém vyláme zuby? Koho smete italská pasta ze světel ramp a připraví jej o šanci bojovat o titul Superšéf a jeden milion korun, uvidíte v dalším díle pořadu Na nože! v úterý 21. září ve 21.20 na Primě.
Zdroj: Prima
Gabriela Straková
ChytráŽena.cz