Kouzelná zástěra imunity zachránila před vyhazovem naposledy
Lukáše. Nyní má šanci vyhrát imunitu další šikulka, který to umí s nožem.
Šéf položí před soutěžící jedenáct elitních kuřat s mezinárodní pověstí.
Na slavném kuřeti z Bresse je ale něco divného. „Koukáte na něj, jako
kdyby mělo dvě hlavy, ale má jen jednu,“ předvádí Zdeněk Pohlreich kuře, ze
kterého kromě opeřené hlavy visí i pařáty.
Takhle se tenhle francouzský národní klenot běžně prodává na trhu v Burgundsku. Úkol zní: Kuře vykostit a během třiceti minut z masa vyrobit roládu, která půjde do trouby ve stavu, v jakém je v okamžiku vypršení limitu. Jak dopadne drahé maso v rukou soutěžících? Komu přihraje roláda imunitu? Bude se hodit, protože další den musí uchazeči o titul Superšéf zvládnout zahradní finger food party pro padesát hostů. A ten, kdo selže nebo se jen trapně poveze s ostatními jako černý pasažér, soutěž opustí! Kdo si zabalí nože a zavazadla jako třetí, uvidíte v úterý 28. září ve 21.20 na Primě.
Další bitva v soutěži o milion korun začíná. Vykostit kuře je pro Jirku, který
to dělá v závodce minimálně jednou měsíčně, rutina. Zato pro Mirka je to
novinka. „Chirurgickou práci tohoto rozsahu provádím poprvé,“ hlásí šéfovi. A
není sám. Jindy tak vyrovnaná Iveta dokonce propadla panice a po deseti
minutách chce vykosťování vzdát jako nesplnitelný úkol! Připravit kuře na galantinu je ale
jen půlka práce. Minuty na displeji běží a plát masa (pokud možno bez děr) je
třeba něčím naplnit, zavinout, omotat a připravit na pečení. Při práci
s nožem všichni přemýšlejí nad složením náplně. Většina se rozhodne pro
klasickou houskovou nádivku, ale dobře ji ochutit je také kus mistrovství. „Co
ty, raketo z Brna?“ zastaví se šéf se shovívavým úsměvem u Jamieho skloněného
nad polovykuchaným kuřecím skeletem. Je z „nejslavnějšího kuřete na světě“ taky
pěkně nervózní. Rezignuje na provázek a vypomůže si alobalem. A kdo vedle
zápolí se špagátem a žampiony mu přitom z kuřete přetékají na všechny
strany? Další z dobrých šéfových rad přitom zní: „Rozhodnete-li se pro houbovou
náplň, žampiony nejprve poduste, jinak pustí vodu a obarví maso načerno.“ A
slanina prý dělá větší parádu na povrchu než uvnitř. Jirka si píská a žemlovou
nádivku ještě obohatí játry a bylinkami. Robert experimentuje s italskou
salsicciou, možná sklidí pochvalu. Zdeněk Pohlreich si totiž myslí, že tak
luxusní zboží by si zasloužilo lepší zacházení, suroviny a přísady, „protože
super francouzská drůbež a český bůček, to asi není ta úplně nejlepší volba“. Kdo
bude mít jako první zabalenou úhlednou roládu, za niž sklidí pochvalu ještě před následným upečením a rozhodující ochutnávkou? Jak dopadne
křest ohněm, až se rolády vyndají?
Voní pěkně, to ale šéfa neukolébá. Rolády
ohodnotí jako nedochucené, přečesnekované, rozpadající se po řezu, nedržící
tvar. Zkritizuje i vzhled mozaiky. Jedna galantina obsahuje příliš nedodělaného
pórku, druhá hýří výraznou chutí rozmarýnu, třetí hořkne šalvějí, čtvrtá je
prostá jak luční kvítí. Davidův výtvor vypadá lépe, než chutná. A mladý
šéfkuchař Šivy to schytá za pršut, který se k tepelné úpravě nehodí. Zato
by nádivce slušely oříšky, mandle, pistácie a podobná drobotina. Přesto
existuje jedna upečená fešanda, která vypadá a chutná tak skvěle, že vyhraje
autorovi imunitu. Kdo vykostil pod limitem kuře z Bresse a naplnil ho tak, že
uspokojil orlí zrak i zmlsané chuťové pohárky náročné poroty?
Červení versus modří
Ve Ville Richter, klasicistické perle nad Prahou, se pořádá
zahradní party pro padesát lidí. Kdo ji připraví? Účastníci soutěže Na nože!,
rozdělení na dvě soutěžní družstva.
O tom, zda si povedou lépe červení, nebo modří, rozhodnou hosté. O tom kdo
vypadne, porota. Roman Vaněk a Eva Filipová budou mezi hosty sledovat, jak si
soutěžící poradí s cateringem, organizací i servisem na tříhodinové
„finger food“. Zatímco kolem Svatováclavské vinice panuje nádherný letní den,
v útrobách se kují horké plány. Party na volný způsob rádi připravují
tvůrčí kuchaři se zkušenostmi s cateringem. A takoví převažují v modrém
týmu. Jarda je zvyklý na večírky až pro tisíc hostů. Největší kapacitou mezi
červenými je Robert, kterému proto přispěchá na pomoc modrý rytíř
v kouzelné zástěře imunity. Šéf před startem cituje: „Každý řetěz je silný
jenom tak, jak silný je jeho nejslabší článek.“ Fantazie, rychlost, zručnost,
všímavost, předvídavost, to vše se odrazí na výsledku. Nezapomenout na
vegetariány! Červení se rozhodnou pro jednoduchost, Iveta upeče malé svatební
koláčky. Vsadí nakonec na českou kuchyni? Šéf sleduje cvrkot a ví, že každý
pracuje pod tlakem různě. Emoce vyplavaly na povrch, a tak soutěžící poznává
zase o trochu víc. Za některými kulinářskými kreacemi je titěrná práce
s nejistým výsledkem – brambory plněné bůhvíčím nakonec letí do koše.
„Nemyslete si, že jídlo, o němž víte, že není stoprocentní, nějak zamaskujete a
nikdo nic nepozná. Pozná! Raději to vzdejte a nepodávejte ho,“ schválí bolestné rozhodnutí červených šéf. Jak dopadne
prezentace na terasách? Vědí vůbec kuchaři, co všechno připravili? Nebo svoji
dřinu ani neumějí prodat?
I když je raut hlavně kulinářská záležitost, měl by hladce plynout a všechny lahůdky by měly doputovat až k poslednímu stolu. To se ale nestane… Kteří čtyři hříšníci dostanou od poroty největší „sodu“? A koho pošle šéf domů, protože během party nic nepředvedl a spíš jen překážel? Uvidíte v úterý 28. září ve 21.20 na Primě.
Zdroj: Prima
Gabriela Straková
ChytráŽena.cz