Květina Vánoc - Vánoční hvězdaKvětina Vánoc - Vánoční hvězda Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025 Vánočka - nejoblíbenější receptyVánočka - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 23.11. 2024
Dnes má svátek Klement
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Národní poklad – recept na Bzenecké okurky

28. 06. 2011 | Škola vaření
Český národ je národem vynalézavým. Ne nadarmo se říká: zlaté české ručičky. A ty měly i naše babičky, ženy, které si dokázaly svým kuchařským uměním poradit v každé době. Jak kdysi řekl v jedné ze svých historek geniální herec Vladimír Menšík: „Naša stařka dokázala zavařit všecko, co se nacházelo v okruhu deseti kilometrů.“

Určitě uměla zavařit i okurky, které po nejednom flámu probraly Ladinka k životu. Takové dobře zavařené okurky, ty jsou opravdu nad zlato. A ruku na srdce, ty české se blýskají nejvíc.

Kyselé okurky jsou klasika

Především ty zavařené doma. Kupované se nám vždy nemusí trefit do chuti, mohou být rozměklé, a co si budeme nalhávat, také neustále se zvyšující cenou nám můžou v puse pěkně zhořknout. Pokud si však okurky vytáhneme ze své vlastní spíže, zaručeně budou chutnat, zejména díky dobře zvolenému receptu a tradičnímu octu.

Bzenecké okurky

Proč jsou mezi zavařenými okurkami právě ty české unikátní?

Nabízí se odpověď, protože se nezavařují španělské. Ale černý humor stranou, jdeme konstatovat. Odpověď zní: „Protože mají jedinečný nálev.“ A z čeho sestává? Z vody, cukru, umělého sladidla, soli, nového koření, pepře, bobkového listu, někdy i kopru a česneku, ale především z octu. On je tou hlavní a nejdůležitější přísadou, která dá okurkám teprve ten správný šmak.

Bzenecký ocet kvasnýNení ocet jako ocet

Dnes je jich na trhu široká nabídka, českých i zahraničních. Který si však vybrat? Ocet ze Bzence či Znojma, tedy z oblastí s největší tradicí zavařování u nás, je svým složením a výrobním postupem prostě jedinečný a v okurkových nálevech nezaměnitelný. Ten v moravském Bzenci, ve městě krásných děvčat, dobrého vína a vynikajících okurků, se vyrábí již 90 let podle původní receptury, kvasí ryze přírodní cestou a je bez jakýchkoliv syntetických přísad. Tuto jistotu u zahraničních octů nemáte.

Pokud budete k zavařování zkoušet jiné octy, může se vám stát, že chuť nebude ta pravá, na kterou jste zvyklí. Tradice je prostě tradice a každý ocet chutná jinak. Ten Bzenecký například obsahuje estragon a karamel, který chuť octa, a tedy i nálevu, také hodně ovlivní.

Pokud sáhnete po Bzeneckém octu, máte záruku dobré chuti i zdraví.
A pamatujte, kvůli špatně zvolenému receptu nebo octu může přijít celá vaše práce i úroda vniveč.


Sázejte na tradici - sázejte na Bzenecké octy

a na bzenecké recepty.


A k tomu přidáváme i osvědčené recepty

Recept na sterilované Bzenecké okurky
Na nálev potřebujeme:
  • 3 litry vody
  • 1 litr Bzeneckého octa
  • 120 g soli
  • 400 g cukru
  • 30 kuliček Sacharinu
  • 30 kuliček nového koření
  • 30 kuliček pepře
  • 1 a půl polévkové lžíce hořčičného semínka
  • 4 bobkové listy
  • 4 ks hřebíčku
  • kousek celé skořice

dále:
  • asi 7 kg okurek
  • cibuli
  • mrkev
  • kopr

Postup práce
Nálev připravíme tak, že vodu, ocet a koření spolu 20 minut povaříme. Okurky narovnáme do sklenic, proložíme na kolečka nakrájenou mrkví, cibulkou a větvičkou kopru. Zalijeme nálevem, uzavřeme a sterilujeme 20 minut při 80°C

A už teď se můžete těšit na jejich typické křupnutí!



A nádavkem recept na rychlokvašky, nebo-li kvašáky

Bzenecké okurkyIngredience
Koprové okvětí nebo stonky, vinné listy a hodně soli a patičku starého chleba. Věděli jste, že na pověstné kvašáky není třeba octa?

Příprava láku
Potřebujeme vlažnou nebo teplou vodu, měla by být převařená. Tu poté osolíme. Anebo sůl nasypeme do sklenice na okurky a pak zalijeme teplou vodou. Voda si sůl sama rozpustí. Pak dáme navrch kůrku nebo patičku chleba, která zabezpečí přítomnost kvasinek, které začnou okurky měnit ve výborné kvašáky. Pokud máme velký kameninový hrnec, můžeme do něj přidat i mrkev a cibuli, vzniknou tak celoroční rychlokvašky.

Postup práce
Jedním nebo dvěma vinnými listy vysteleme dno zavařovací sklenice. Poté přidáme kopr, čím víc, tím líp. Vyrovnáme okurky, které by měly mít přibližně stejnou velikost, můžeme i propíchat nožem, aby jimi lák lépe prostupoval.
Tak dobrou chuť a netvařte se u kyselých okurků „kysele“!

Další články:

Levný ocet kazí zavařování okurek
https://bzeneckyocet.cz/rady-levny-ocet-kazi-zavarovani-okurek.html

Bzenecký ocet v reportáži Tipy ptáka Loskutáka
https://loskutak.nova.cz/clanek/novinky/tip-ptaka-loskutaka-zavarovani-okurek-s-bzeneckym-octem.html

Ocet nad zlato – tipy, triky, rady
https://bzeneckyocet.cz/rady-ocet-nad-zlato.html

Speciální octy na úžasné saláty
https://bzeneckyocet.cz/rady-specialni-octy-na-uzasne-salaty.html



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Opět reklamní článek. Nezdá se mi, že by Bzenecký ocet byl v něčem jiný než jiné značky.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Důležité je množství soli.
1 lžíce na 1 litr - a jsou super!
Obrázek uživatelky
profil
podle podobného receptu a moc nám chutnají. Přidáváme kousek česneku.
Zajímá mě, jestli se u tohoto zveřejněného návodu okurky zalévají nálevem vychladlým nebo teplým.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles