Mýtus 1.: Vejce zvyšují hladinu cholesterolu v krvi
Vejce jsou velice hodnotná potravina. Jsou skvělým zdrojem kvalitních bílkovin, tuků – lipidů (zejména fosfolipidů) s příznivým složením mastných kyselin, vitaminů a minerálních látek, především dobře využitelného železa a zinku. „Obsahují sice poměrně velké množství cholesterolu, ale přítomné fosfolipidy zmírňují jeho působení, takže se v současnosti pro zdravé lidi doporučuje 1-2 vejce denně,“ komentuje uznávaný výživový specialista působící v Institutu dietologie a výživy Pavel Suchánek. Navíc bylo prokázáno, že cholesterol ze stravy nemá na hladinu cholesterolu v krvi tak významný vliv jako např. složení jednotlivých mastných kyselin tuků v jídelníčku.
V současné době je výskyt salmonel ve velkých chovech výjimečný, a to díky pravidelným kontrolám a preventivním programům. Paradoxně výskyt salmonel může být pravděpodobnější v dnes tak populárních domácích chovech. Zdrojem salmonel mohou být často i jiné potraviny, především maso, ale i koření.
Mýtus 3.: Nosnice jsou krmeny hormony a antibiotiky, které přecházejí do vajec
Přídavek hormonů a antibiotik pro zvýšení produkce je u nás u všech jatečných zvířat a drůbeže zakázán. Evropská legislativa soustavné používání antibiotik zakazuje. Pouze v nutných případech se antibiotika předepisují v prvních dnech života kuřic jako opatření proti šíření infekcí v chovu. Samozřejmě pod dohledem veterináře.
Mýtus 4.: Vejce s bílou skořápkou jsou kvalitnější než ta se skořápkou hnědou
Barva skořápky nemá žádný vliv na obsah uvnitř. Ročně se u nás sní miliony vajec z českých podestýlkových chovů a i ty mají různé odstíny. Barva skořápky totiž záleží na plemenu slepice, je dána geneticky. Kromě bílé skořápky mají vejce hnědou skořápku (v různých odstínech), ale mohou mít i zelenou.
Mýtus 5.: Křepelčí vejce jsou zdravější
Za zdravější variantu jsou někdy mylně považována vejce křepelčí. Pokud se podrobněji podíváme na jejich složení, vidíme, že obsahují podstatně nižší množství cholesterolu i tuku. Je však nutné si uvědomit, že křepelčí vejce jsou podstatně menší než vejce slepic, po přepočtení na 100 gramů se hodnoty již téměř neliší.
Zdroj, foto: McDonald´s