Cereálie, racio chlebíčky či suchary k snídani jsou to pravé. Omyl.
V redukčním režimu bychom se měli obloukem vyhnout všem potravinám, které jsou zbavené vody. Při hubnutí je nutné zvýšit příjem potravin s vysokým podílem vody. Ta totiž dodává jídlu na šťavnatosti a objemu a jídlo tak zasytí mnohem více, než to vody zbavené. Lupínky, müsli či různé knäckebroty dodávají našemu tělu i v malých porcích nepoměrně vysoké množství energie, a přitom po nich máme brzy hlad. Nehledě na to, že tyto výrobky jsou často dochucovány a my pak nevědomky přijímáme skryté cukry či naopak zbytečně moc soli. Vhodné potraviny s dostatečným množstvím vody nejsou jen ovoce a zelenina, ale obecně jídlo v čerstvém stavu.Jím light či dia výrobky, a proto hubnu. Omyl

Ovoce je zdravé, a proto ho mohu konzumovat neomezeně. Omyl
Ovoce je zdrojem vitaminů, minerálů i dalších důležitých látek, rozpustné a nerozpustné vlákniny. Každý odborník na výživu ví, že pravidelná konzumace ovoce je potřebná. Při redukční dietě bychom ho však měli jíst v přiměřeném množství a dávat přednost vhodným druhům. Ovoce totiž mimo zdravotních benefitů přináší našemu tělu také velké množství jednoduchých cukrů, které jsou rychlým zdrojem energie. Ovoce doporučujeme konzumovat především dopoledne nebo před sportovním výkonem, určitě ne na pozdní večeři. V rámci diety se doporučují lesní plody, jablka, hrušky, ale i citrusy, ananas, mango, kiwi, lichi a další. Pozor ale na banány nebo hroznové víno, ty už mají vyšší GI a pro hubnutí proto nejsou ideální. Pokud to myslíte s hubnutí vážně, určitě se vyhněte přezrálému ovoci a také sušeným a kandovaným plodům.Když chci zhubnout, nesmím žádné pečivo. Omyl

Základem zdravého stravování, které vede ke štíhlé linii, je kromě výše uvedených pravidel především pravidelnost, pestrá strava, vyvážený příjem živin a kontrolovaný příjem sacharidů. Základní kostru během dne by tradičně měla tvořit trojice snídaně – oběd – večeře, doplněná o dopolední a odpolední svačinu. Zároveň také platí, že bychom si měli vybírat takové potraviny, abychom v průběhu dne postupně snižovali příjem sacharidů.
Pro inspiraci vám nabízíme chutný, zdravý a vyvážený jídelníček na jeden den.
PŘÍKLAD JÍDELNÍČKU NA JEDEN DEN:
Snídaně – žitný chléb s vejcem a zeleninou1 plátek žitného chleba, 1 vařené vejce, 100 g červené papriky
Přesnídávka – bílý jogurt s ovocem
125 g bílého jogurtu, 100 g ovoce (broskve, kiwi, jahody, maliny, ...)
Oběd – Rajská polévka se sýrem a kuře na kari se salátem
Rajská polévka:
Suroviny:
50 g rajčatového protlaku, 2 rajčata, kousek skořice, 2 hřebíčky, celé nové koření, sůl, 50 g tvrdého sýra, čerstvá bazalka
Postup:
Rajčatový protlak rozmícháme v 300 ml studené vody. Přidáme nadrobno nakrájená oloupaná rajčata, skořici, hřebíčky, nové koření, sůl a pomalu vaříme asi 10 minut. Před podáváním přidáme do polévky nastrouhaný sýr a ozdobíme bazalkovými lístky.
Kuře na kari:
Suroviny:
100 g kuřecích prs, kávová lžiška kari, slunečnicový olej, 60 ml light smetany na vaření, špetka soli.
Postup:
Na nudličky nakrájená prsa orestujeme na oleji, pak lehce osolíme, přidáme kari a 10 minut podusíme. Nakonec směs zalijeme smetanou a znovu povaříme.
Zeleninový salát:
Suroviny:
Různé druhy zeleniny, 20 g balkánského sýra, ocet balsamico
Postup:
Zeleninu nakrájíme, smícháme a na povrch salátu přidáme balkánský sýr. Dle chuti přídáme ocet.
Svačina – sýr cottage s rajčetem
100 g sýra cottage, 100 g rajčat
Večeře – pečený lilek
Suroviny:
1 menší lilek (cca 300 g), 1 lžička olivového oleje, lisovaný česnek podle chuti, 150 g zakysané smetany 8 %, bylinky a sůl
Postup:
Lilek opláchneme, rozřízneme na půl a propícháme vidličkou, položíme řezem vzhůru na plech vyložený pečícím papírem, lehce osolíme a potřeme olivovým olejem. Vložíme do středně rozehřáté trouby a pečeme cca 20 minut, před koncem pečení potřeme lisovaným česnekem a ještě krátce dopečeme, aby se uvolnilo česnekové aroma. Servírujeme se zakysanou smetanou, posypané bylinkami.