Za svou pálivou chuť vděčí papričky vděčí látce zvané kapsaicin. Obsahují také vitamíny C a karoten B. Podporují chuť k jídlu, v přiměřených dávkách působí na žaludek lépe než černý pepř a mají příznivý účinek na zažívání. Chilli vyvolává změny ve střevní sliznici, která potom leccos snese a je prokázáno, že pro dlouhodobějším užívání má tělo větší odolnost proti bakteriím, které vyvolávají střevní potíže. Chilli je považováno také za afrodiziakum.
Existuje mnoho druhů chilli papriček. Třeba Habanero, které je velká 2 – 6 cm a je silně pálivá. Původně se pěstovala na Kubě, kde získala své jméno (odvozeno od La Habana) a odtud se rozšířila dále do Střední Ameriky. Většina papriček Habanero dosahuje 200 000–300 000 Scovilleho jednotek pálivosti (SHU). Pro srovnání kajenský pepř má 30 000 – 50 000 SHU a pepřový sprej kolem 5 300 000 SHU. Další je Naga Jolokia. Tato chilli paprička patří mezi nejpálivější na světě, na Scovilleho stupnici pálivosti dosahuje od 661 451 až po 1 041 427 SHU podle původu a stadia zralosti. Zralé papričky dorůstají délky od 60 do 85 mm. Jejich povrch je zdrsněný a slupka oproti jiným chilli velice tenká.
Mírnějšími odrůdami je třeba Chilli Cayenne (SHU 30 000 - 50 000) a Jalapeno s pálivostí SHU 2500 - 6000, které potěší všechny, co se bojí extrémních gurmánských zážitků.
Chilli papričky mají v kuchyni široké využití a je jen na vašich chutích a nápadech, kam je použijete. Můžete si samozřejmě připravit chilli con carne, různé omáčky, přidat je do zeleninových salátů nebo využít letní sezóny a grilovat je jen tak, případně, pro milovníky masa, obalené ve slanině.
Zdroj, foto: Košík.cz