S nástupem moderní civilizace se radikálně proměnil způsob života a s tím i to, co, jak a kdy konzumujeme. Jsme zvyklí jíst průmyslově zpracovávané potraviny obohacené o chemické látky, tzv. éčka, konzervované pokrmy a polotovary. Často se odbýváme rychlým zhltnutím jídla z fastfoodu, jíme nepravidelně a nevyváženě. Zcela běžným stravovacím nešvarem je dnes přejídání a večerní či noční nájezdy na lednici. Dostatek či nadbytek jídla přitom zdaleka neznamená výživu. I velké množství energeticky bohaté, sladké a tučné potravy může způsobit nedostatek živin. Tělo tak strádá a je ve větší míře vystaveno vážným zdravotním rizikům, která vyplývají z konzumace takové stravy. Špatná strava zároveň bývá nejčastější a nejzákladnější příčinou vleklé únavy. Cítíte se často unavení, i když k tomu nemáte zjevný důvod, a každou noc naspíte v průměru 8 hodin? Pak zbystřete a věnujte pozornost tomu, co jíte.
Změna jídelníčku a nový příval energie
Jídlem tělu dodáváme důležité vitaminy, živiny, ale i cukry a tuky a další složky, které nás umí povzbudit a zároveň potrápit, pakliže je do těla dostáváme v nevyhovujícím poměru. Nekvalitní strava může za takové potíže, jako je nadýmání, pocit těžkosti v žaludku, pokleslou mysl i celkovou únavu. Má-li náš organismus nedostatek vitaminů, minerálů a dalších potřebných látek, trpíme nedostatkem vitality, bojujeme s chronickou únavou a ztrácíme chuť do života. Následkem toho se hůře soustředíme a podáváme mizerné výkony.
„Zvláště dnešní mladá generace se stravuje nesprávně a nemá disciplínu. Udělat si instantní polévku stojí podstatně méně času. Mladí si však neuvědomují, že výživa je ovlivňuje a ovlivňuje třeba i jejich studijní výsledky. Člověk se pak není schopen kvalitně soustředit a vstřebávat informace,“ říká přední výživový specialista Petr Havlíček.
Dodává, že ani přejídání není vhodné. „Když se člověk přejí, odkrvuje se mu mozek a informace se do něj dostávají hůř.“ Naopak správný výběr potravin zajišťuje optimální přísun živin a mozek je tak schopen podávat lepší výkony.
Důležitá je i pravidelnost stravy a intervaly mezi jednotlivými porcemi. Ideální je jíst přiměřené porce po dvou až třech hodinách. Výkyvy větší než pět hodin způsobují strádání a nedostatek energie. Dlouhé přestávky mezi jídly mají také za následek pokles hladiny krevního cukru, což opět vede k větší únavě a pocitu vyčerpání. Před spaním nikdy nejezte tučné a těžko stravitelné pokrmy. Zatímco se s plným břichem ukládáte ke spánku, žaludek bude nucený pracovat na plno a zpracovávat to, co jste do něj před chvílí dostali. Spánek by nebyl kvalitní a ráno byste se probudili bez energie.
Do lednice a spíže místo nezdravých pochutin, konzerv a polotovarů nakupte čerstvé ovoce a zeleninu, oříšky a semínka, zakysané výrobky, celozrnné pečivo, rýži, luštěniny, libové maso a pijte hodně čisté vody ochucené citronem. Na zažívání jsou také vhodné různé bylinkové čaje, jako například mátový, meduňkový či zázvorový.
Zdroj: ZPMVČR