Potravina budoucnosti
Léčebné účinky lněných semínek jsou již po staletí velmi dobře známy. Jsou bohatým zdrojem cenných látek, vitaminů skupiny B, vápníku, železa, draslíku, zinku a selenu, ale zejména omega 3-mastných kyselin. Lněná semínka jsou skvělým lékem při zánětlivých potížích kloubů a revmatismu, chrání před nemocemi srdce a cév a celkově posilují imunitní systém. Podle některých lékařů nepříjemné projevy, jako je bolest žaludku, nevolnost, pálení žáhy, křeče, nechutenství či nadýmání, zmizí již po týdnu "lněné“ léčby.

Lněný olej díky technologii lisování zastudena obsahuje vysoké procento ligninů, které mají silné protirakovinné účinky. Používá se k léčení a prevenci srdečních onemocnění, snížení vysokého cholesterolu a krevního tlaku, ke zmírnění některých zánětlivých onemocnění, je účinný v případě zácpy (užívat nalačno), posiluje trávení, čistí střeva a upravuje mikroflóru. A ještě jedna rada závěrem, účinnost lněných semínek i oleje zvýšíme, když je konzumujeme rozmíchané v měkkém tvarohu nebo bílém jogurtu.
Tipy do kuchyně
Lněná semínka jsou nejen výživná, ale mají příjemnou ořechovou chuť. Zdravější sladké moučníky včetně muffinů, palačinek, müsli, slaného pečiva a chleba připravíme tak, že do těsta přidáme asi tři lžíce mletých nebo v troše vody rozmixovaných lněných semínek. Ta mají vysokou výživnou hodnotu a částečně mohou nahradit přidávaný tuk či vejce. Lněnými semínky můžeme posypat domácí pečivo.
Autorka: Jarmila Mandžuková