Radostná seznámení ve StarDanceRadostná seznámení ve StarDance Červená řepa - nejoblíbenější receptyČervená řepa - nejoblíbenější recepty Houbový guláš - nejoblíbenější receptyHoubový guláš - nejoblíbenější recepty Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 08.09. 2024
Dnes má svátek Mariana
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Nosíte léky s sebou? Věnujte jim krabičku a pozornost

4. 07. 2024 | Nemoci
Léky, které u sebe běžně nosíme „pro všechny případy“, mohou v teplém počasí způsobit spíš potíže než úlevu. Například léky na bolest hlavy, alergie nebo zanícené oči totiž nemusí být tepelně stabilní, a tak hrozí snížení jejich účinku v horkém počasí a nepoužitelnost. Venkovní teplota nad 30 stupňů je pro léky riziková, pokud jsou této teplotě vystaveny, nedoporučuji je užívat. Ani ty v sypkých formách.

Před nadcházejícím létem varuje před obvyklou praxí nosit léky dlouhodobě v kabelce/tašce nebo je nechávat v autě pro rychlou pomoc při nečekaných potížích a doporučuje věnovat užívaným lékům pozornost a péči. Mírné a krátkodobé zvýšení teploty sice nebývá u některých druhů léků problém, ale nechat je v rozpáleném autě nebo na slunci se určitě nedoporučuje. Lék může vysoká teplota poškodit. Hrozí zejména riziko sníženého účinku léku a rozvoj nežádoucích účinků. Takový lék je při požití i zátěží pro tělo.

Papírové krabičky nevyhazujte


Zvlášť v létě je na místě vizuální kontrola léku. Prvním signálem je změna konzistence, barvy nebo zápach. Takové zřetelné změny ale obvykle nastanou jen u určitých typů léků. U mastí, krémů a sirupů si často znehodnocení nemusíme všimnout, protože jejich degradace probíhá na molekulární úrovni, která se nedá pozorovat pouhým okem.

Působení tepla je zvlášť problematické u mastí, kdy  se mění konzistence, používané tuky žluknou a mohou nejen ovlivnit účinek, ale způsobit i vyrážku na kůži a případně kontaminaci. Proto je důležité zásady správného uchovávání léků důsledně dodržovat.

Potřebu nosit léky na nenadálé potíže neustále při sobě mají hlavně lidé trpící migrénou, alergiemi, žaludečními potížemi a různými jinými zdravotními problémy. Pokud potřebujete mít léky v horku u sebe, tak je lepší uložit je do tašky či kabelky v původním blistru či lahvičce a ještě v papírové krabičce, dát je na stinné místo. U léků, které vyžadují skladování v chladničce, je nutno použít speciální obaly, které dokáží zajistit nízkou teplotu skladování. Problematická je vždy vysoká a dlouhodobá změna teploty – déle než 1-2 dny a více než 30-35°C. Jednoznačně se ale doporučuje nenechávat léky v autě, raději si je vzít do obchodu, na výlet s sebou. Budou v tašce vždycky v nižší teplotě než v rozpáleném autě.

Při letu letadlem může být lék vystavený dalšímu extrému, chladu.  Proto i v zavazadle je důležité mít léky v obalu, který jim zajistí stabilní teplotní prostředí. I v tomto případě je papírová krabička výhodou.

Aktivní látka nehraje roli, forma léku ano


Zákazníci se v online poradně odborníků často dotazují, zda při přenosu léků v létě hraje roli jejich složení, tedy aktivní látka. V termostabilitě léku nehraje roli aktivní látka, ale jeho forma. Problémy mohou  nastat u měkkých kapslí s tekutým obsahem, kdy vysoká teplota může způsobit změknutí a prosáknutí kapslí, jejich slepení k sobě. Takové tobolky, pokud je obsah prosáklý, už není vhodné konzumovat. Tablety a rozpustné léky sice mírné zvýšení teploty neohrozí, i u nich je ale ochrana před teplem nutná. 

Přenos léků k létě v kostce


    • Léky chraňte před vysokými teplotami a přímým sluncem, a to i ty termostabilní.
    • Léky, které potřebujete nebo chcete mít u sebe, nechte ve všech původních obalech - blistr, lahvička, papírová krabička.
    • Pokud léky máte v létě v autě, dejte je do termoizolačního obalu nebo přenosné chladicí tašky či autoledničky. Nenechávejte je v rozpáleném autě, raději je vezměte s sebou.
    • Při cestování letadlem myslete na to, abyste své léky vhodným obalem ochránili i před extrémním chladem.




Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !