Podtitul: Jak krájet, filetovat a vykosťovat...
Autor: Slanina Ondřej
Překlad: Lucie Schürerová
Nakladatelství: Fragment
Rozměry: 148×192 mm
Rok vydání: 2014
Počet stran: 224
Brožovaná vazba
Cena: 339 Kč
Obdivujete profesionály v kuchařských show a to, jak skvěle umí zacházet s nožem? Není to tak složité, jak to na první pohled vypadá. S touto knihou se i z vás stane přeborník v krájení! V knize Nože v kuchyni naleznete: jak filetovat a vykosťovat různé druhy masa a ryb, jak rychle, úhledně a správně krájet, jak loupat a zdobit ovoce a zeleninu, druhy nožů a na co je používat nebo to, jak o nože správně pečovat. Všechny postupy jsou nafoceny a přehledně popsány krok za krokem.
Ukázka z knihy Nože v kuchyni:
Ryby, korýši a měkkýši:
Ocasy a klepeta můžete povařit v bujónu a servírovat studené s majonézou, nebo je podusit
s bylinkami a servírovat ve vývaru. Před podáváním rozdrťte klepeta. Rozpůleného humra (viz obrázek vlevo) pečte rozkrojenou stranou dolů na horké pánvi nebo na grilu a servírujte s čtvrtkami citronu. Nebo je můžete obrátit, položit pod rozpálený gril a polít smetanovou
parmazánovou omáčkou. Můžete použít i vejce. Přidržte humra rovnoběžně s hranou prkénka
a zabijte ho (viz předchozí stranu). Humr pak již nebude nic cítit, ale dokud ho neuvaříte, buďte připraveni, že se bude škubat. Otočte humra obráceně, rychle mu srovnejte ocas a pevně ho přidržte u podložky za hřbet. Pak pokračujte od místa prvního řezu k ocasu a rozkrojte humra na dvě poloviny. Lžičkou vytáhněte jikry a játra, které můžete použít pro jiné pokrmy. Vyhoďte vše, co má zelenobéžovou barvu. Uvařte očištěného humra v krunýři – bude mít šťavnatější maso.
Krájení humra
K rozkrojení velikého humra napůl potřebujete velký a těžký kuchařský nůž a pořádnou sílu. Při řezání humra pevně přidržujte. Poloviny pak můžete grilovat tak, jak jsou, nebo použít pro přípravu humrového thermidoru (směs vařeného humřího masa, žloutků a koňaku či brandy, kterou se nadívá humří krunýř – pozn. překl.). Gumové pásky kolem klepet ponechte na místě. Položte humra naplocho na pracovní plochu a pevně ho přidržte. Bodněte humra hrotem velkého kuchařského nože do hlavy, čímž ho zabijete, pak dokončete řez kolmo dolů a rozdělte hlavu napůl. Klepeta kroucením odlomte, nebo – pokud je to nutné – odřízněte kuchařským nožem.
Tuto knihu Nože v kuchyni – Jak krájet, filetovat a vykosťovat... koupíte v knihkupectví a na internetových stránkách Fragment.cz
Vendula Vrablová
ChytráŽena.cz
ChytráŽena.cz