Alfalfa
Alfalfa, neboli vojtěška je zázračnou rostlinou, která pro své velmi pozitivní vlastnosti byla po staletí využívána v boji proti stárnutí a k celkovému posílení imunitního systému. Dovedete si představit, kolik síly a skryté krásy je v jedné hrstce čerstvých klíčků vojtěšky?Čerstvé klíčky vojtěšky jsou velmi vhodné pro vegetariány, kteří se vyhýbají konzumaci živočišné stravy. Klíčky totiž obsahují až 40 procent bílkovin, což je mnohem více než v sobě ukrývá hovězí maso, vejce či mléko. Kromě toho si alfalfa drží prvenství mezi všemi klíčky díky obrovskému množství minerálních solí a vitamínů. Sklenice čerstvě naklíčených salátových klíčků vojtěšky obsahuje 5 krát více vitamínů C než sklenice pomerančové šťávy.
Ředkvička
Sníte-li lžíci čerstvých salátových klíčků ředkvičky, zaplaví vás takové velké množství zdravý prospěšných vitamínů a minerálů, jako byste spořádali přibližně 30 kusů běžných ředkviček z obchodu. Žádný div, že se čerstvé klíčky uplatňují při léčbě cukrovky, při poruchách metabolismu a onemocnění cév. Jsou i skvělým pomocníkem při detoxikaci organismu. Jsou velmi lehce stravitelné, nemusíte se tedy stresovat, že vám po nich bude těžko. Naopak, usnadňují vstřebávání bílkovin ze stravy, čímž zajišťují správné zažívání. Salátková ředkvička má dokonce čtyřikrát více železa než špenát a až osmkrát více než červená paprika.Mungo
Stále více oblíbené mungo klíčky jsou velmi důležitou položkou thajské a vietnamské kuchyně. Jejich bezesporu nejdůležitějším historickým faktem je to, že výhonky klíčků se staly jednou z prvních potravin pro původního pračlověka. Již v dřívějších dobách konzumace mungo klíčků dávala pralidem sílu k lovení a přežití v extrémních podmínkách. Salátové mungo klíčky jsou bohatým zdrojem vitamínů A a B, které zajišťují jedinci velkou psychickou odolnost a silnou imunitu. Mungo klíčky jsou bohaté na vápník, železo, fosfor, draslík a hořčík, které vyrovnávají překyselení organismu. Čerstvé salátové mungo klíčky se skvěle hodí během jarního detoxu, kdy pomáhají odvádět škodlivé nahromaděné látky z lidského těla ven. Naklíčené mungo mikrosalátky můžete jíst samotné či je přidat jednoduše do jídel. Pamatujte však, že čerstvé klíčky si zachovají nejvíce vitamínů v syrovém stavu.Zdroj, foto: Happy Eat