Ochlazují nebo zahřívají?
Tradiční čínská medicína, stejně jako další alternativní medicínské směry, hodnotí jednotlivé potraviny a nápoje nejen podle obsahu výživných látek, ale i z hlediska energie – tedy především podle toho, zda organismus ochlazují, nebo naopak zahřívají. Zatímco v zimě bychom měli konzumovat především potraviny, které nás vnitřně zahřívají, v létě se jednoznačně vyplatí upřednostnit potraviny s ochlazujícím účinkem.
Ovoce a zelenina má výrazný ochlazující efekt, ať už v původním stavu nebo v podobě čerstvých vylisovaných šťáv. Nejvýraznější účinek má ananas, banán, borůvky, jablka, jahody, hrušky, citrony, pomeranče, kiwi, žlutý a vodní meloun, mango, okurky, rajčata, papriky, cukety a červená řepa. Z toho jasně vyplývá, že zeleninové a ovocné saláty a osvěžující studené polévky by měly být důležitou součástí letního jídelníčku.
Mléčné výrobky organismus ochlazují, zvláště výrazné účinky mají ty zakysané, tedy jogurty, kefíry, acidofilní mléka a syrovátka. Upřednostňujeme neochucené výrobky, které jsou ideální potravinou v horkých letních dnech.
Zelený čaj výrazně ochlazuje organismus, a to i v případě, že jej pijeme teplý (v první chvíli samozřejmě zahřeje, ale vzápětí už začne pracovat jeho ochlazující energie). Podle nedávných výzkumů podporuje i výkonnost a regeneraci organismu.
Máta – ochlazující efekt této bylinky je skutečně mimořádný, stačí si vzpomenout, jaký „vítr v puse“ vám udělají mentolové žvýkačky či bonbony. Mátu lze konzumovat nejen ve formě čaje či skvělého kubánského nealkoholického mojita, ale využít můžeme i nadrobno nasekané čerstvé lístky, které přidáváme do ovocných salátů, jogurtu, mléčných koktejlů nebo jako koření při pečení masa, dušení zeleniny a luštěnin.
Meduňka je další ochlazující bylinkou. Studený meduňkový čaj výborně osvěží (a večer nám ještě pomůže usnout), čerstvé listy se používají na ozdobu moučníků, ale stejně jako máta se hodí i do salátů nebo pod maso. Meduňka s příjemně citronovou vůní je oblíbenou součástí letních osvěžujících nápojů, bowlí, ovocných polévek a dezertů.
Autorka: Jarmila Mandžuková