Červená řepa - nejoblíbenější receptyČervená řepa - nejoblíbenější recepty Houbový guláš - nejoblíbenější receptyHoubový guláš - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
pondělí 09.09. 2024
Dnes má svátek Daniela
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Oči a klimatizované prostory: Jak předejít nepříjemnostem?

4. 08. 2024 | Péče o tělo
Klimatizace je v letních měsících nezbytným pomocníkem, ale může mít i negativní dopady na naše zdraví, zejména na oči. Suchý vzduch, přímý proud chladného vzduchu a nevhodná údržba klimatizační jednotky mohou způsobit nepříjemné pocity a zdravotní problémy. Jak tedy správně používat klimatizaci, aby naše oči a celkové zdraví neutrpěly?

Moderní životní styl nás často zavádí do klimatizovaných prostor, ať už jde o kanceláře, nákupní centra, nebo dopravní prostředky. Klimatizace je skvělým vynálezem, který nám umožňuje pracovat a relaxovat v příjemném prostředí i za extrémních vnějších teplot. Nicméně lidé, kteří nosí brýle i čočky, mohou v klimatizovaných prostorách čelit specifickým problémům a jejich oči trpí mnohem víc, protože jsou daleko více namáhané.

Sucho v očích


Jedním z nejčastějších problémů, se kterým se setkávají nositelé brýlí i čoček v klimatizovaných prostorách, je pocit suchosti v očích. Je to dáno tím, že klimatizace snižuje vlhkost vzduchu. Řešení je však velmi jednoduché, stačí u sebe mít kapky. Pokud vás trápí suché a podrážděné oči, sáhněte po kvalitních očních kapkách nebo umělých slzách, které vám od nepříjemných pocitů pomohou a udrží vaše oči vlhké. Pokud hodně času trávíte pod umělým osvětlením nebo počítačem nebo mobilním zařízením, tak si také pořiďte brýle nebo kontaktní čočky s takzvaným blue blockerem, které vám mohou zpříjemnit vaše každodenní fungování. Můžete si pořídit i brýle s nulovými dioptriemi a nosit je pouze, protože když pracujete na počítači, i samotné sklo/čočka tvoří jistý filtr, který vaše oko alespoň částečně chrání.


Nepříjemné pálení


Podobným způsobem dochází v klimatizovaných prostorách také k pálení a svědění očí a jejich následnému zarudnutí. Navíc je prokázáno, že u počítače méně mrkáme, a tím se nám nestačí dostatečně obnovovat slzný film. Proto je dobré takové prostory zvlhčovat a často větrat. Očím také ulevíte, když si je občas na chvilku u monitoru zavřete. Pokud se nepříjemnosti očí zhoršují nebo přetrvávají, doporučuje se konzultace s očním lékařem. Ten může poskytnout vhodnou léčbu a další doporučení na základě individuálních potřeb pacienta.


Únava očí


Nejenže vaše oči bývají unavené z neustálého sledování monitorů a displejů, v letních měsících jim neprospívají ani vychlazené prostory kanceláří, nebo klimatizace v dopravních prostředcích, kde ji někteří řidiči mnohdy ani nevnímají, ale ona jim často fouká přímo do obličeje. Pokud pracujete ve vysoce klimatizovaném prostředí, pomohou pravidelné přestávky a pohled na dálku. V kancelářích se určitě řiďte známým pravidlem 20-20-20. Každých 20 minut odvraťte zrak od obrazovky a zaměřte se na jiný předmět v místnosti, který je vzdálen 5-20 metrů od vás, nejméně na 20 sekund. Doporučuje se používat vždy kvalitní oční kapky i oční spreje, které uleví od nepříjemných pocitů unavených očí.

Pokud s čočkami i brýlemi létáte letadlem, nezapomeňte si zabalit do příručního zavazadla balení očních kapek podle povolené normy na tekutiny. Suchý vzduch na palubě může vaše čočky v očích vysoušet, takže se vám budou kapky během dlouhé cesty hodit.

Dodatečné rady pro podrážděné a suché oči:

    • Dostatek tekutin - v horkých dnech byste měli vypít minimálně dva litry tekutin. Vyhýbejte se kávě, alkoholu a slazeným nápojům.
    • Méně soli - je známo, že sůl zadržuje tekutiny v těle. Je proto vhodné méně solit. Sůl můžete nahradit například bylinkami.
    • Dostatek spánku - během spánku regeneruje celé tělo včetně očí. Doporučená délka spánku je 8,5 hodiny.
    • Pravidelné větrání - pokud pracujete v klimatizovaných prostorách, nezapomínejte pravidelně větrat. Je to jeden ze způsobů, jak upravíte vlhkost doma i na pracovišti.

I když klimatizované prostory mohou přinést určité výzvy pro nositele brýlí i čoček, existují účinná řešení, která mohou tyto problémy minimalizovat. S použitím správných produktů a několika jednoduchými opatřeními můžete zajistit, že vaše oči budou v pohodě i v klimatizovaném prostředí.


Zdroj, foto: Alensa.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !