Pěstování bylinek není žádná složitá věda. Přesto je třeba se mu věnovat pečlivě a pravidelně, aby bylinky nezašly. To se týká hlavně zalévání. Vaše snaha a láska, kterou bylinkám budete věnovat se vám pak mnohonásobě vrátí v podobě bohaté sklizně, takže se máte na co těšit. A k čemu jsou tedy takové bylinky vhodné? To je různé! Čerstvé bylinky najdou uplatnění nejen při přípravě různých druhů pokrmů, ale i čajů, odvarů a zábalů. Každá pomáhá na něco jiného, a proto jsme pro vás připravili trojdílný přehled nejběžnějších bylinek pěstovaných v interiérech.
K rajčatům chutná bazalka

Je to ideální rostlina pro pěstování v interiéru. Není vůbec náročná, stačí jí pěkné slunečné místo a pravidelná zálivka. Z bazalky se využívají její listy, které se přidávají do různých salátů, omáček, na pizzu, ale i do masových směsí a konzerv. I po tepelném zpracování si uchovává své účinky. Pro další využití ji můžete usušit při teplotě 35°C. Právě čaj ze sušených listů dobře podporuje trávení. Příznivě působí i při nadýmání. Bazalka se kromě potravinářství využívá také při výrobě léčiv nebo parfémů. Zajímavostí je, že bazalka bohatě kvete, a proto je označována jako medonosná a zároveň je díky tomu velice oblíbená mezi včelaři.
Meduňka chutná i léčí
Meduňka, plným jménem meduňka lékařská, je stejně jako bazalka také léčivou rostlinou z čeledi hluchavkovitých. Svou velikostí může dosáhnout až metr a půl. Původně se pěstovala v oblasti Malé Asie a východního Středozemí. Odtamtud se ale ve středověku rozšířila i do dalších oblastí. Pěstuje se sice hlavně venku, ale i daří se jí i na slunném, vzdušném místě v domácnosti.Z meduňky se využívají také listy. Ty mají svěží aroma, které připomíná vůni citronu. Kromě kořenění jídel má i další využití. Připravuje se z ní meduňkový čaj, jenž je vhodný pro uvolnění, navození klidu a příjemného spánku a také pro dobré zažívání. Z listů se připravuje speciální meduňkový likér. A své důležité místo má meduňka i ve farmacii a lékařství. Máme pro vás malý tip! Meduňku sušte co nejrychleji. Při pomalém sušení totiž hnědne.
Tymián pomůže zažívání

Aroma tymiánu připomíná citrusové plody – pomeranče i citrony – vše záleží na obsahu silice. Využívají se jak jeho listy, tak i květy, čerstvé i usušené. Vhodný je jako přídavek do omáček a na masa. Tymián působí blahodárně proti průjmům, nadýmání a při zánětech trávícího traktu. Využijete ho i k léčbě kašle. Navíc působí naprosto protizánětlivě. Je účinný proti bakteriím, plísním, střevním prvokům a parazitům. Říká se, že dokonce povzbuzuje i sexuální apetit.
Oregáno, neboli dobromysl
Oregáno, česky zvané dobromysl, je hodně rozšířenou bylinou po celém světě. Přesto je jejím původním stanovištěm mírný a subtropický pás Evropy a Asie. Tato trvalka, příbuzná rodem s majoránkou, dosahuje výšky až 60 centimetrů. Je medonosná stejně jako bazalka.V jídle můžete objevit jak sušenou, tak i čerstvou dobromysl. Mexické chilli by bez něj nebylo to pravé. Výrazná chuť oregána je velice specifická. Přesto v ní můžeme najít podobnost s majoránkou. Najdeme je i v podobných jídlech, do nichž se oregáno a majoránka dávají – ochutíte s ní omáčky, mleté maso, polévky, pizzu i špagety. Když si ho na několik týdnů naložíte do oleje, získáte zajímavě ochucenou, nahořklou surovinu, již uplatníte při dalším vaření.
Dříve se oregáno stalo náhražkou pravého čaje. Vy si odvar z něj můžete vychutnat ještě i dnes po tolika letech, kdy už čaj je běžně k dostání. Dobromysl, jak už sám název napovídá, má dobrý vliv na nervový systém, zároveň zmírňuje plicní choroby, léčí kašel a má protizánětlivé účinky. Podporuje chuť k jídlu, takže není nejvhodnější, pokud zrovna držíte dietu.
Pokud jste líní na kupování sazenic, samotné sázení a podobné věci, nevadí! Můžete si v zahradnictví, ale i v některých obchodních řetězcích, pořídit bylinky už zasazené. Péče o ně není o nic složitější jako o ty, které si zasadíte sami. Bez práce tak můžete v klidu a v teple svého domova sklízet úrodu.