-Komerční sdělení-
Věděli jste, že hrstka ořechů a sušeného ovoce každý den prospěje vašemu zdraví? Zařaďte je do vašeho pravidelného jídelníčku a dodejte vašemu tělu dostatek vitamínů a minerálů. Můžete je přidat do vaší ranní snídaně, připravit na svačinu do práce nebo do školy nebo je zobat večer u televize.
Ořechy
Mezi nejznámější druhy ořechů patří vlašské ořechy, kešu ořechy, lískové ořechy a mandle. Do popředí se v posledních letech dostávají také pekanové ořechy, pistácie nebo para ořechy.
Každý z těchto druhů má odlišné účinky na zdraví. Některé snižují hladinu cholesterolu, jiné působí pozitivně na paměť a soustředění, růst buněk, posilování imunitního systému nebo podporu růstu kostí a zubů.
Oříšky můžete zobat jakou pochoutku v naturální podobě nebo vyzkoušet ořechy solené, pražené, v čokoládě nebo v těstíčku. Variant je opravdu hodně. Kromě zobání je můžete přidat do snídaňových kaší, upéct výborné ořechové dezerty a buchty nebo je přidat i do hlavního jídla. Využívají se k výrobě ořechových másel.
Sušené ovoce
Mezi oblíbené ovoce patří jablko, hruška, meruňka a broskev. Do popředí se dostává také exotické ovoce jako je sušené mango, ananas, datle, banán nebo papaya. S oblibou je ovoce přidáváno do snídaňových kaší nebo se konzumuje jako svačinka. Společně s ořechy mohou být ideální svačinou na horské treky.
Alternativou ke klasickému sušenému ovoci je lyofilizované ovoce. Lyofilizované ovoce neboli ovoce sušené mrazem je trendem poslední doby. Technika sušení vznikla už v dobách Incké říše. Lyofilizace se už od této doby používala k uchování potravin, ale nyní se využívá i pro uchování kosmetických přípravků, knih nebo květin. Lyofilizované ovoce oproti klasickému sušenému ovoci neztrácí svůj tvar, chuť ani barvu a je 100% přírodní. Hojně se využívá při přípravu nápojů, snídaní i na pečení.