V každodenním životě si mnoho z nás neodpustí dát si za „odměnu“ trochu nezdravého jídla. Je však důležité, aby naše malé prohřešky úplně nezastínily správný jídelníček. Stravování totiž není jen „doplňováním paliva“ a vyvážená strava může ovlivnit celý náš život, a střeva zejména. Jaká doporučení dodržovat pro lepší stav našich střev, která zodpovídají až za 70 % naší imunity? Připravili jsme pro vás osm tipů a rozhodně nejsou jen o stravování.
Stav našich střev, zácpa, nebo dokonce hemoroidy nejsou zrovna populárním veřejným tématem, ale neměli bychom se o nich bát mluvit a zejména jim předcházet či je řešit. Mohou se totiž celkem nenápadně stát nepříjemným společníkem od soukromí až po pracovní prostředí.
TIP 1 – Rozličný jídelníček plný vlákniny
Jídelníček by měl být barevný a naplněný velkým množstvím rozličných potravin. Základem by měly být potraviny bohaté na vlákninu, jako je celozrnné pečivo, luštěniny nebo ořechy. Nepodceňujte ani sílu přírody, protože ovoce, zelenina a celá řada různých bylin obsahují také velké množství vlákniny. Doporučená denní dávka se pohybuje okolo 25–30 g, Češi jí však konzumují často ani ne polovinu. Vláknina pomáhá v pohybu potravy střevy a zabraňuje zácpě. Nezapomínejte ani na kvalitní tuky v jakékoliv podobě od másla po libové maso, které představují dalšího důležitého pomocníka vašeho zažívaní.
TIP 2 – Jak vybudovat lepší prostředí v našich střevech?
Naše střeva rozhodně nejsou jen jednoduchý systém, ve kterém se ztrácí všechno, co spořádáme. Je to naopak velmi složité prostředí, o jehož správnou funkci se musíme starat. K tomu slouží také probiotika. Jedná se o živé kultury, bakterie, které nám pomáhají s trávením ve střevech a tvoří jejich nedílnou součást. Nacházejí se v mléčných výrobcích a fermentovaných potravinách, jako je například nakládané zelí a okurky. Udržují střevní mikroflóru v rovnováze a pomáhají nám navodit spokojený pocit v břiše.
TIP 3 – Udělejte si stravovací plán
Pravidelnost nejen v jídle pomáhá celému tělu navyknout si na jasný program. Jíst každý den v konkrétní čas, tak aby tělo mohlo mít svůj režim, pomáhá zažívacímu traktu v lepším fungování. Součástí toho je také plánování klidového času na jídlo, bez návštěvy závodní jídelny s obědem „na stojáka“. Nepravidelné stravování je navíc často znakem malého množství času věnovaného sobě, a to nechcete.
TIP 4 – Sbohem špatným návykům
O negativních dopadech alkoholu, cigaret a přílišného pití kávy jste už určitě slyšeli. Není špatné se nad nimi zamyslet, ovlivňují i naše zažívání. Z alkoholu si dopřejte jen malé množství vína, to může mít na zažívání i pozitivní účinky. Od tvrdších nápojů je lepší držet se zpátky. Cigarety našemu tělu neprospívají v žádném měřítku, po jídle mají dokonce zesílený účinek a organismu ubližují ještě víc. Káva po jídle zpomaluje naše zažívání, po obědě tedy raději ne. Celkové nadužívání kofeinu může pak způsobovat i průjmy a zácpy, protože káva náš organismus vysušuje.
TIP 5 – Pohyb, pohyb a zase pohyb
Pravidelná fyzická aktivita pomáhá s pohybem jídla ve střevech, a navíc díky ní udržíme optimální váhu, která je klíčová pro vyváženost zažívacího traktu. Není nutné chodit běhat, stačí si pravidelně dopřát procházku, vyměnit eskalátory a výtahy za schody nebo se místo víkendu u televize jít podívat do lesa. Věděli jste, že sedavé zaměstnání přispívá k rozvoji hemoroidů? Vynahraďte si to pohybem po práci.
TIP 6 – Dodržujte pitný režim
Pravidelné doplňování tekutin by mělo neodmyslitelně patřit k naší denní rutině. Vodu s sebou, slazené limonády nechte v regálech, nepříznivě působí na střevní prostředí. Nezapomeňte však, že žádný extrém není dobrý, a proto to s pitím nepřehánějte, ani tělo nenechte žíznit. Zanedbávání pitného režimu může vést často k zácpám. Nedostatek tekutin totiž znemožňuje tělu zpracovávat potřebnou vlákninu.
TIP 7 – Odpoutejte se od stresu
O škodlivosti stresu se toho namluvilo tolik. Není o tom pochyb. Slyšeli jste ale i o jeho negativním dopadu na střeva? Uvědomte si to dříve, než vás začnou trápit hemoroidy či jiné problémy. Je dobré naučit se, že je v životě důležité prožívat jen opravdu podstatné věci. Najděte si tu svou oblíbenou aktivitu, při které si na starosti ani nevzpomenete. Dejte šanci plánování a začleňte i čas pro sebe.
TIP 8 – Rada na závěr
Střevní problémy jsou často přehlížené a mnoho z nás jim nevěnuje pozornost. Pokud jimi ale trpíte, nestyďte se je konzultovat s odborníkem. Svou roli mohou sehrát i volně prodejné potraviny pro zvláštní lékařské účely.
TIP 1 – Rozličný jídelníček plný vlákniny
Jídelníček by měl být barevný a naplněný velkým množstvím rozličných potravin. Základem by měly být potraviny bohaté na vlákninu, jako je celozrnné pečivo, luštěniny nebo ořechy. Nepodceňujte ani sílu přírody, protože ovoce, zelenina a celá řada různých bylin obsahují také velké množství vlákniny. Doporučená denní dávka se pohybuje okolo 25–30 g, Češi jí však konzumují často ani ne polovinu. Vláknina pomáhá v pohybu potravy střevy a zabraňuje zácpě. Nezapomínejte ani na kvalitní tuky v jakékoliv podobě od másla po libové maso, které představují dalšího důležitého pomocníka vašeho zažívaní.
TIP 2 – Jak vybudovat lepší prostředí v našich střevech?
Naše střeva rozhodně nejsou jen jednoduchý systém, ve kterém se ztrácí všechno, co spořádáme. Je to naopak velmi složité prostředí, o jehož správnou funkci se musíme starat. K tomu slouží také probiotika. Jedná se o živé kultury, bakterie, které nám pomáhají s trávením ve střevech a tvoří jejich nedílnou součást. Nacházejí se v mléčných výrobcích a fermentovaných potravinách, jako je například nakládané zelí a okurky. Udržují střevní mikroflóru v rovnováze a pomáhají nám navodit spokojený pocit v břiše.
TIP 3 – Udělejte si stravovací plán
Pravidelnost nejen v jídle pomáhá celému tělu navyknout si na jasný program. Jíst každý den v konkrétní čas, tak aby tělo mohlo mít svůj režim, pomáhá zažívacímu traktu v lepším fungování. Součástí toho je také plánování klidového času na jídlo, bez návštěvy závodní jídelny s obědem „na stojáka“. Nepravidelné stravování je navíc často znakem malého množství času věnovaného sobě, a to nechcete.
TIP 4 – Sbohem špatným návykům
O negativních dopadech alkoholu, cigaret a přílišného pití kávy jste už určitě slyšeli. Není špatné se nad nimi zamyslet, ovlivňují i naše zažívání. Z alkoholu si dopřejte jen malé množství vína, to může mít na zažívání i pozitivní účinky. Od tvrdších nápojů je lepší držet se zpátky. Cigarety našemu tělu neprospívají v žádném měřítku, po jídle mají dokonce zesílený účinek a organismu ubližují ještě víc. Káva po jídle zpomaluje naše zažívání, po obědě tedy raději ne. Celkové nadužívání kofeinu může pak způsobovat i průjmy a zácpy, protože káva náš organismus vysušuje.
TIP 5 – Pohyb, pohyb a zase pohyb
Pravidelná fyzická aktivita pomáhá s pohybem jídla ve střevech, a navíc díky ní udržíme optimální váhu, která je klíčová pro vyváženost zažívacího traktu. Není nutné chodit běhat, stačí si pravidelně dopřát procházku, vyměnit eskalátory a výtahy za schody nebo se místo víkendu u televize jít podívat do lesa. Věděli jste, že sedavé zaměstnání přispívá k rozvoji hemoroidů? Vynahraďte si to pohybem po práci.
TIP 6 – Dodržujte pitný režim
Pravidelné doplňování tekutin by mělo neodmyslitelně patřit k naší denní rutině. Vodu s sebou, slazené limonády nechte v regálech, nepříznivě působí na střevní prostředí. Nezapomeňte však, že žádný extrém není dobrý, a proto to s pitím nepřehánějte, ani tělo nenechte žíznit. Zanedbávání pitného režimu může vést často k zácpám. Nedostatek tekutin totiž znemožňuje tělu zpracovávat potřebnou vlákninu.
TIP 7 – Odpoutejte se od stresu
O škodlivosti stresu se toho namluvilo tolik. Není o tom pochyb. Slyšeli jste ale i o jeho negativním dopadu na střeva? Uvědomte si to dříve, než vás začnou trápit hemoroidy či jiné problémy. Je dobré naučit se, že je v životě důležité prožívat jen opravdu podstatné věci. Najděte si tu svou oblíbenou aktivitu, při které si na starosti ani nevzpomenete. Dejte šanci plánování a začleňte i čas pro sebe.
TIP 8 – Rada na závěr
Střevní problémy jsou často přehlížené a mnoho z nás jim nevěnuje pozornost. Pokud jimi ale trpíte, nestyďte se je konzultovat s odborníkem. Svou roli mohou sehrát i volně prodejné potraviny pro zvláštní lékařské účely.
Zdroj, foto: Topnatur