Každé naše denní jídlo bychom měli doplnit kusem ovoce či zeleniny tak, abychom denně spořádali alespoň 200 g ovoce a 400 g zeleniny. Díky pravidelnému stravování lze lehce docílit toho, že sníst denně pět porcí ovoce a zeleniny nebude tak velký problém.
Velkým pomocníkem jsou svačiny
Tato dvě menší denní jídla bývají zpravidla opomíjena. Právě díky nim ale dodáme tělu potřebnou energii během dne. Jenže až třetina z dotázaných přiznala, že na svačinu v práci často zapomene. To má za následek přejídání se obědem i večeří. Tělo má totiž pocit, že výpadek v příjmu energie musí dohnat.Naučit se pravidelně stravovat přitom nemusí být vůbec těžké. Tělo si poměrně rychle zvykne na nový režim a pak vám už dá samo vědět, že potřebuje doplnit „palivo“. Pokud si nevěříte, že se to sami naučíte, na pomoc si můžete vzít i pomocníky. Do hubnutí nebo získání rad ohledně stravování s pomocí výživového poradce by se pustila jen pětina dotázaných. Naproti tomu téměř polovina dotázaných svěřuje svoji důvěru různým aplikacím, které se stravováním pomáhají.
Nepravidelné stravování vede k tloustnutí
Tělo se podle nepravidelného režimu naučí fungovat celkem rychle, dělá zásoby, aby z nich v případě potřeby mohlo čerpat. Celkem lehce se pak stane, že zásob už má přebytek. Tomuto stavu se říká nadváha, od které je to kousek k obezitě. Právě nadváhou a obezitou trpí zhruba polovina české populace. Podle průzkumu se s ní snaží bojovat téměř tři čtvrtiny dotázaných tak, že si čas od času zajdou zasportovat. Pravidelně se hýbat ale dokáže jen třetina dotázaných. Ti se pak sportování věnují obvykle třikrát týdně.Vhodná a pravidelná strava s dostatečným množstvím ovoce a zeleniny pomáhá předcházet různým civilizačním onemocněním jako je vysoký cholesterol, vysoký krevní tlak nebo žlučové kameny.
Zdroj, foto: JídelníPlán.cz