Cereálie na snídani? Ne, pokud chcete zhubnout
„Ne každé jídlo, které je zdravé, je vhodné pro snížení
hmotnosti. Mezi rozšířené přestupky proti redukční výživě patří například snídaňové
cereálie,“ říká Kristýna Galová z brněnského Institutu redukce a prevence
nadváhy kompliment, který ve svých doporučeních vychází z dlouhodobých
zkušeností z oblasti redukčního stravování. Lupínky a müsli totiž dodají
velké množství energie na malé množství potraviny. „Cereálie jsou vhodné pro
sportovce a fyzicky aktivní populaci. Rozhodně je však nedoporučuji zařazovat
do redukčního jídelníčku,“ dodává Galová.
Odtučněné jogurty se překvapivě pro dietu nehodí
Také jíte odtučněné jogurty a máte dobrý pocit z toho, že děláte něco pro štíhlou linii? „Mnoho našich klientů bývá překvapeno, že takzvané light jogurty nejsou vhodné pro redukci váhy. Aby odtučněný jogurt získal konzistenci, musí se při výrobě místo tuku používat zahušťovadla, ve kterých ve většině případů není omezen cukr. Navíc tyto produkty neobsahují probiotické látky, které pozitivně působí například na střevní mikroflóru,“ vysvětluje Galová.
Jogurty jsou nepochybně zdraví prospěšné, například pro obsah vápníku, ale vyplatí se vybírat. Pro redukci hmotnosti Galová doporučuje bílé jogurty, acidofilní mléka a kefíry s nižším obsahem tuku ve výrobku, ale ne light výrobky.
Ovoce bychom měli zařazovat do redukčního jídelníčku s rozmyslem
„Ovoce nepochybně patří mezi potraviny, které jsou v našem
jídelníčku nenahraditelné - je v něm vláknina, minerální látky a vitamíny. Při
redukci váhy však doporučujeme střídmost v jeho konzumaci, vyplatí se upřednostňovat spíše zeleninu,“ říká Galová. Ovoce
totiž obsahuje monosacharidy (stejně jako cukrovinky), které jsou nejrychlejším
zdrojem energie. Rychle zvyšují hladinu krevního cukru a organismus je nemusí
stačit spalovat. Při redukci hmotnosti by se v jídelníčku raději nemělo
vyskytovat sušené a zavařované ovoce, fíky, datle, banány, hrozny a ananas.
Biopotraviny nemají na redukci nadváhy vliv
Častým omylem je přesvědčení, že biopotraviny jsou při redukčním stravování vhodnější než jiné. Pravdou je, že se vyznačují vysokou kvalitou, výraznou a nefalšovanou chutí, v případě zeleniny a brambor také dobrou trvanlivostí. Při jejich zpracování je zakázáno například bělení, působení hormonů, ozařování a mikrovlnný ohřev, nakládání s použitím chemikálií nebo používání synteticky přídatných látek (např. syntetická sladidla). „Jde tedy o potraviny nezávadné, sociálně i eticky akceptovatelné, avšak na redukci váhy jejich vlastnosti vliv nemají,“ říká Galová.
Rostlinné tuky – zdravější než živočišné, obsahem energie se však neliší
Mnoho lidí si myslí, že když nahradí živočišný tuk rostlinným (například sádlo nebo máslo olivovým olejem), tak budou hubnout. Ne tak docela. „Všechny tuky, ať již živočišného, nebo rostlinného původu, mají přibližně stejný obsah energie. Přesto doporučuji do jídelníčku zařadit převážně rostlinné tuky, protože jsou zdravější. Je však třeba si uvědomit, že v rámci redukčního režimu je potřeba sledovat jejich množství,“ vysvětluje Galová.
Vhodný je extra panenský olivový olej, který má na rozdíl od živočišného tuku nulovou hodnotu cholesterolu a pomáhá snižovat riziko vzniku srdečně cévních onemocnění. Pokud se však snažíte shodit nadbytečná kila, je potřeba omezit i nadbytečný příjem těchto zdravých tuků.