Celých 70 % imunity sídlí v našem zažívacím traktu a v 90 % případů jsou poruchy imunity způsobeny špatnou funkcí střev. Proto je správné stravování velmi důležitou složkou prevence proti mnoha onemocněním. Základem je vyvážená strava, která neobsahuje příliš tuků, ale na druhou stranu není příliš nízkokalorická. Naše obranyschopnost je od přírody nastavena tak, aby byla schopna nepříznivým vlivům vzdorovat. My sami ji však oslabujeme nesprávným stravováním a nezdravým chováním. Existuje několik jednoduchých způsobů, jak imunitní systém posílit.
Jezte potraviny s antioxidanty
Volné radikály způsobují stárnutí buněk, a přestože samy žádnou nemoc nevyvolávají, zhoršují průběh a projevy všech onemocnění. Pro náš imunitní systém tak představují veliké nebezpečí. Za normálních okolností dokáže tělo tyto nebezpečné molekuly zneškodňovat. Problém nastává ve chvíli, kdy se jich vytváří nadměrné množství. Znečištěné životní prostředí, příliš mnoho stresu, UV záření, kouření, nezdravá životospráva atd., to vše jsou faktory umožňující vznik volných radikálů. Látky neutralizující jejich negativní účinek se nazývají antioxidanty. Svou činností přispívají k ochraně imunitního systému. Jednotlivé složky antioxidační skupiny se vzájemně podporují při potírání volných radikálů. Do této skupiny látek patří vitaminy A, B6, C, E, zinek, selen. Najdete je ve fialovém, modrém, červeném a žlutém ovoci a zelenině, a to zejména v jejich syrové formě.
Popíjejte víno
Dvě sklenky vína denně pro muže a jedna pro ženy jsou optimálním množstvím alkoholu, které zdraví neškodí, ale naopak prospívá. Víno obsahuje zejména polyfenoly, látky s protirakovinným účinkem, které snižují také kornatění tepen a jako účinné antioxidanty zpomalují stárnutí buněk. Látka quercetin je pak přímo zodpovědná za zvyšování imunity organismu. Červené víno je na tyto látky bohatší, ale lidskému zdraví prospívá i víno bílé.
Důkladně zavlažujte organismus
Důležitost pitného režimu pro zdravě fungující organismus je omílána stále dokola, takže toto téma asi není třeba příliš rozvádět. Pravidelné zavodňování organismu však můžete využít také k doplnění řady zdraví prospěšných látek. Ředěné ovocné džusy bez přidaného cukru doplní vitamíny, bylinkové čaje zase třísloviny, které podporují správný chod zažívacího traktu, a tím i imunitní systém. Příznivý vliv na obranyschopnost má například čaj z třapatky nachové. Dokáže totiž aktivovat bílé krvinky, které pohlcují či zneškodňují původce nejrůznějších infekcí.
Vyhněte se cukru a konzervantům
Pokuste se vyřadit ze svého jídelníčku rafinovaný cukr, který přispívá k přemnožení plísní a kvasinek ve střevě. Tělo jej pro svou funkci nepotřebuje, stačí mu cukr přírodní, který dostane z běžné stravy. Pokud už sladit musíte, volte raději med nebo třtinový cukr. Imunitě škodí i přílišná konzumace masa a bílé mouky. Snažte se jíst co nejvíce čerstvých potravin a snížit příjem konzervantů a umělých barviv, které k posílení imunitního systému rozhodně nepřispívají.
Každý den doplňte probiotika
Část imunitního systému, která sídlí v zažívacím traktu, je tvořena bakteriemi. Tyto zdraví prospěšné bakterie jsou tělu vlastní a zajišťují rovnováhu zažívání. Na obraně organismu před nepříznivými vlivy se podílejí likvidací patogenních bakterií, které by mohly způsobit infekci či jinou škodu. Nesprávným stravováním a špatným životním stylem můžeme své přátelské bakterie poškodit, proto je dobré jejich počet doplňovat prostřednictvím probiotických jogurtů a zakysaných mléčných výrobků.
Zdroj: Linex Forte
Lydias
ChytráŽena.cz
Lydias
ChytráŽena.cz