Autoři: Petr Fořt
Nakladatelství: Ikar
Rok vydání: 2011
Vázaná vazba
Počet stran: 208 str.
Cena: 244 Kč
Je správný způsob stravování pojistkou dobrého zdraví? Odborník na výživu nám poutavou a mnohdy vtipnou formou vysvětlí, jak souvisí výživa a mnohé civilizační nemoci. Dozvíme se, co je očistná a protiplísňová dieta a kdy obezita zvyšuje riziko zdravotních problémů nebo předčasného úmrtí.
Poznáme, zda komerční redukční diety nebo hladovka jsou smysluplnou záležitostí. Zajímavou kapitolou jsou výživová specifika pro ženy a muže. Rozhodně nás potěší, že můžeme stárnout zdraví, aktivní a potřební pro společnost, budeme-li dodržovat stravovací režim.
Ukázka z knihy:
Možnosti využití speciální výživy
Správná výživa v boji proti stárnutí má velký význam. Pokud budeme akceptovat fakt, že celá populace trpí nedostatečným příjmem ochranných látek (vitaminů, minerálních látek a vlákniny), stejně tomu musí být také v případě starších a starých lidí, třeba už jen proto, že jsou to právě oni, kteří se nevhodně stravují.
Hledejme příčiny:
1. Mají málo peněz.
2. Trpí poruchami trávení.
3. Nedokážou správně a dostatečně zpracovat potravu, protože mají špatný chrup.
4. Mají celoživotní nevhodné stravovací návyky.
5. Nemají v dosahu prodejny vhodných potravin.
6. Trpí poruchami využití potravy, neboť užívají celou řadu léků.
K optimalizaci stavu výživy by mohly značně přispět funkční potraviny. To jsou vlastně běžné potraviny „obohacené“ o různé, fyziologicky účinné a přitom přirozené látky, jakými jsou například některé minerální látky (vápník, hořčík, draslík, selen, jód, zinek, železo), vitaminy, směsi antioxidantů (například pyknogenoly a anthokyany z hroznových a grapefruitových semínek), vláknina (pektin, oligofruktóza, glukomanann), prebiotické a probiotické směsi (směsi symbiotických bakterií).
Speciální deriváty bílkovin, bylinné extrakty (např. ze švestek, listů olivovníku obsahujících oleuropein s antivirovými a antibakteriálními účinky), látky podporující využití tuků ve tvorbě energie (např. L-karnitin) či protinádorově působící isoflavony ze sóji. Výroba funkčních potravin je zatím zcela nedostačující a těch několik z nich, které za ně lze považovat naprosto nestačí. Tudy podle mého názoru cesta nevede. V tom případě nezbývá, než se pokusit situaci řešit systematickým použitím doplňků stravy.
Tuto knihu Petr Fořt - Aby nám všem chutnalo koupíte v knihkupectví a na internetových stránkách Bux.cz
Vendi V.
ChytráŽena.cz
ChytráŽena.cz