Při podzimním rybaření jsou ryby většinou jen na středních hloubkách, ale ještě ne na typicky zimních stanovištích, spíše se zdržují na klidnějších místech poblíž překážek. Pokud je teplý den, jsou i v mělčinách okolo 1 metru. Ve studené vodě se rybám zpomaluje metabolismus i všechny jejich ostatní životní projevy, a tak jsou spíše v pomalejších a hlubších vodách.
K rybaření jsou na podzim velmi vhodné různé úseky řek pod přehradními nádržemi, protože voda vytékající z velké hloubky má teplotu jen okolo 4 °C a poměrně dlouho nezamrzá. V říjnu a listopadu bere dobře a spolehlivě většina ryb, hlavně kapr, ten stále a intenzivně přijímá potravu, a proto je vhodnou rybou pro podzimní rybolov. Také jsou velice aktivní okouni a berou i parmy. Co se týká karasů a línů, tak ti už svou aktivitu postupně snižují, ale cejni berou na řekách pořád dobře, bohužel na stojatých vodách je to s nimi už slabší. Takže ryby berou na podzim pořád dobře jako v létě, ale sváteční kapraři od vody postupně mizí, zato specialisté stále loví a často se slušnými úspěchy.
Ideálním tipem na rodinný výlet je podzimní výlov rybníků, protože tradiční rybářské výlovy nejsou jen příležitostí, kam vzít malé děti, aby viděly živou rybu, ale také na mnoha z nich se ryby prodávají, porcují, udí a grilují. Mezi nejzajímavější okamžiky výlovů patří také ráno, protože v tuto dobu je pohled z hráze na práci rybářů nejatraktivnější a hlavně pro děti je to poučné. Přípravy na výlov ale už začínají týden dopředu, kdy rybáři odpustí vodu z rybníka, aby o víkendovém ránu hned za svítání mohli roztáhnout sítě a desítky rybářů v gumových pláštích a vysokých botách se mohli vydat do studeného bahna.
Při výlovu se pomalu zatahují sítě a většinou až někdy k večeru se dostanou všechny ryby na břeh. U každého výlovu je vždy spousta diváků, kteří si pak živé nebo vyvrhnuté ryby kupují domů, a to většinou za levné peníze. Mnoho diváků ale také ocení možnost si je hned na břehu dát pečené na roštu nebo v řeřavém uhlí. Skoro na každém výlovu i u menších rybníčků se ryby rovnou grilují. Zbytek ulovených ryb pak skončí v kádích a putuje na vánoční stoly, protože bez smaženého kapra a smrčku na stole se totiž české Vánoce neobejdou. Každý rok rybáři vyloví stovky tun kaprů, protože kapr je základem českého rybího jídelníčku. Kapr se doporučuje k vaření, pečení, smažení, grilování i na různé druhy polévek, protože má výraznou chuť. Nejoblíbenější je ale smažený.
Výlovy rybníků podzim 2011
Dublovice - rybník Musík, 28. - 29. 10.Košín - 15.10.
Protivín - rybník Rabiň, 23.10.
Netolilce - rybník Podroužek, 16.10.
Šumvald - rybník Hrubý, 28.-30.10.
Choryně - rybník Choryně Velká, 22.-23.10.
Tovačov - rybník Hradecký, 22.-23.10.
Nová Ves u Pohořelic - rybník Vrkoč, 27.- 30.10.
Vavřinec u Uhlíř. Janovic - rybník Vavřinecký, 28.10.
Buzice - rybník Buzický, 27.-28.10.
Putim - rybník Podkostelní Putim, 15.10.
Dolní Slověnice - rybník Dvořiště, 21.- 23. 10.
Vlkovice - rybník Vlkovický, 2.- 4. 11.
Domanín - rybník Opatovický, 14.-17. 11.
Libín - rybník Spolský velký, 19.-20. 10.
Bošilec - rybník Bošilecký, 7.-10. 11.
Olšovec - Jedovnice, 22.-23.10.
Třeboň - rybník Dvořiště, 21.- 23.10.
Opava - Rybník Kuchtík, 29. 10. , Rybník Uhlířov 22. 10.
Hluboká - rybník Bezdrev, 28.10.-1.11.
Písek - rybník Zátaváček, 24.10.
Chodová Planá - rybník Kohouťák, 1.10.
Strakonice - rybník Střela 1, 15.10.
Netolice - rybník Podroužek, 16.10.
Vodňany - rybník Hluboký, 20.10.
Markéta - čtenářka
ChytráŽena.cz
ChytráŽena.cz