Další významnou složkou pohanky je vitamín cholin. Ten napomáhá regeneraci jaterních buněk (například po nemoci či při poškození alkoholem) a zároveň působí na odbourování tuku v játrech.
Pohanka je náležitou potravinou i pro ty, kteří se vyhýbají masu, a to díky plnohodnotné bílkovině podobné té živočišné (vhodný poměr aminokyselin lyzin, metionin a triptofan)
Lehce specifická oříšková chuť je důvodem, proč se jí někteří vyhýbají. Pokud někomu přijde pohanka jako příloha příliš výrazná, doporučuji použít pohankovou mouku jako součást směsi s jinými moukami, například v těstovinách, palačinkách, pečivech a mnoha dalších bezlepkových produktech.
Pohanková krupice je složkou v mnoha receptech, jako jsou granola, sušenky, koláče, krekry a další výrobky podobné pečivu. Pohanka je také primární složkou japonských soba nudlí, které jsou vyrobeny z mouky pohanky a jsou přirozeně bezlepkové.
POHANKOVÉ LÍVANCE S POVIDLY A ŠLEHAČKOU
Náročnost: jednoduché
Časová náročnost: 20 min
4 porce
120 g Pohanka
100 g Olej
140 g Jablka dušená
120 g Hladká mouka
Sůl
2 ks Vejce
200 g Smetana 33%
Skořicový cukr
1/2 Prášek do pečiva
200 g Povidla
1 ks Vanilkový cukr
Rum
Doporučený pracovní postup:
Uvařenou dle návodu a vychlazenou pohanku opražíme na oleji. Mezi tím si podusíme nadrobno nakrájená jablka. Pohanku necháme znovu zchladnout a přidáme 1/3 smetany, skořicový cukr, vejce, sůl, dušená jablka, hladkou mouku a prášek do pečiva. Vše promícháme až vytvoříme směs na lívanečky. Směs pak lijeme na rozpálenou pánev s olejem, vytvoříme malé lívanečky, které osmažíme do zlatova. Hotové lívanečky potíráme vymíchanými povidly s rumem a vanilkovým cukrem, zdobíme šlehačkou.
Náročnost: jednoduché
Časová náročnost: 20 min
4 porce
120 g Pohanka
100 g Olej
140 g Jablka dušená
120 g Hladká mouka
Sůl
2 ks Vejce
200 g Smetana 33%
Skořicový cukr
1/2 Prášek do pečiva
200 g Povidla
1 ks Vanilkový cukr
Rum
Doporučený pracovní postup:
Uvařenou dle návodu a vychlazenou pohanku opražíme na oleji. Mezi tím si podusíme nadrobno nakrájená jablka. Pohanku necháme znovu zchladnout a přidáme 1/3 smetany, skořicový cukr, vejce, sůl, dušená jablka, hladkou mouku a prášek do pečiva. Vše promícháme až vytvoříme směs na lívanečky. Směs pak lijeme na rozpálenou pánev s olejem, vytvoříme malé lívanečky, které osmažíme do zlatova. Hotové lívanečky potíráme vymíchanými povidly s rumem a vanilkovým cukrem, zdobíme šlehačkou.
Zdroj, foto: Menu Gold