Nahlédnutí pod skořápku
Podle specialistů na výživu nesmí ořechy v jídelníčku chybět. Najdeme v nich 15 – 20 % bílkovin a významný podíl nenasycených, tedy zdravých, tuků. Podle vědců, pak jejich pravidelná konzumace může přispívat ke snižování hladiny cholesterolu v krvi a blahodárně působit na náš kardiovaskulární systém. Dalšími cennostmi pod skořápkou jsou minerální látky a vitaminy (např. draslík, železo, vápník, fosfor, selen či hořčík, vitamin E a vitaminy skupiny B). Jejich zastoupení se mění podle jednotlivých druhů ořechů. Pod jednou zdravou porcí si můžeme představit zhruba hrst, tedy cca 30 g ořechů. Na druhou stranu pozor na přejídání touto blahodárnou potravinou. Tučnější druhy, jako např. para ořechy, mohou potrápit citlivé zažívání, žlučník a slinivku. U dětí pak s ořechy opatrně z důvodů alergických reakcí.Domácí vs. exotika
Dnes můžeme zakoupit mnoho druhů ořechů v průběhu celého roku. Rozdělit je můžeme na ty, co rostou u nás a na ty dovezené. Mezi nevšední a stále více populární patří např. pekanové, makadamové či para ořechy, pistácie, kešu, mandle a mnoho dalších druhů. Z pohledu nutriční hodnoty jsou však ořechy „super cenné“ v tomto podzimním období, kdy dozrávají také u nás a jsou čerstvé. Mezi české klenoty patří především vlašské ořechy. Mají skvělé složení tuků s podílem omega 3 mastných kyselin. Jídelníček můžeme skvěle obohatit i olejem z vlašských ořechů, který se výborně hodí do salátů a studené kuchyně obecně. Nevýhodou ořechů obecně je fakt, že při nesprávném skladování snadno podléhají zkáze (především pozor na plísně). Je potřeba mít na paměti, že se mají uskladňovat vždy dobře usušené nebo je můžeme jednoduše zamrazit.Ořechové mlsání
Na trhu je nabídka naštěstí hodně široká a tak si každý můžeme vybrat co nám chutná nejvíce. Oříšky se prodávají pražené, pečené, v těstíčku a pro příznivce zdravého životního stylu samozřejmě natural. Neodmyslitelně patří k vánočním trhům, kdy se pečou či obalují karamelem. Pro mlsání u televize nejčastěji sáhneme po klasice v podobě pražených arašídů či mandlí a dobrá zpráva je, že se výrobci snaží naše mlsání udělat zdravější. Při pražení postupně přešli z palmového oleje na olej slunečnicový. Byla to věda. Chtělo to poměrně dlouhý testovací proces, aby oříšky zůstaly chutné a křupavé po celou dobu trvanlivosti. Výsledek je však více než uspokojivý.Zdroj, foto: Ar Rashid