Tak jsem zase nedávno objevila „Ameriku“. Kamarádka mi přinesla ochutnat citrusový plod - pomelo. Důvod, proč jsem se o něm rozhodla napsat, je ten, že je opravdu výborné. Dokonce u mě nahradilo večerní pojídání brambůrek a jiných nezdravých, přesolených a mastných pochutin ;).
Pomelo vypadá asi jako hodně veliký grep. Říká se, že je to opravdu něco mezi grepem a pomerančem. Očekávala jsem tedy hořkou chuť grepu, ale velmi jemná chuť pomela mě příjemně překvapila. Prodává se balené v igelitu a síťce. Igelit ho chrání před vysušením, ke kterému by jinak rychle došlo.
Vážit může až pět kilo, ale obvyklá váha je něco přes kilo. Má hodně silnou kůru, takže samotné ovoce není tak veliké, ale vždycky vám ho zbude dost, aby vás opravdu zasytilo. Ve skutečnosti si nedovedu představit, že bych ho spořádala sama celé najednou. Co se někomu může zdát otravné, ale mě to naopak vyhovuje je, že se musí celé hodně pracně oloupat (nevyhovuje mi ta pracnost, ale to, že mám takovou hromadu oloupaného ovoce najednou). Nejdříve musíte odstranit vrchní tlustou vrstvu, a po té si pomelo rozdělíte a začnete loupat ještě slupku chránící jednotlivé měsíčky. Není to proto, že bych byla líná ji kousat, ale ta potvůrka je strašně hořká. Na druhou stranu jde dolů docela lehce.
A když už mám všechnu tu "tvrdou" práci za sebou – přijde odměna. Sednu si večer k počítači a začnu se ládovat hromadou výborného a moc zdravého ovoce. Chutná tak akorát – není moc sladké, ani moc kyselé. A co že je na pomelu tak zdravého? Obsahuje vitamíny C a A a také železo a draslík (pomáhá proti vysokému cholesterolu a srdečním nemocem).
A pozor dámy – pomelo má prý opravdu jen velmi málo kalorií.ChytráŽena.cz