Amerikánka. Příběh o holce, která přestala utíkat.Amerikánka. Příběh o holce, která přestala utíkat. Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025 Likér ořechovka - nejoblíbenější receptyLikér ořechovka - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Narozeninový poklad
Soutěžte o výhry za
více než 150 000 Kč
do startu zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
pondělí 07.10. 2024
Dnes má svátek Justýna
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Posilování stresem - Cesta k odolnosti

31. 07. 2021 | Knižní tipy
Název: Posilování stresem
Cesta k odolnosti
Autor: Pavel Kolář
Datum vydání: 6 / 2021
Nakladatelství: Universum
Formát:  158 × 200 mm, 834 g
Počet stran: 376 stran
Vazba: pevná
Cena: 299 Kč

O stresu se hovoří zejména jako o umělé, lidstvem vyrobené zátěži. Člověk se musel naučit porozumět a vzdorovat rozmanitým stresovým vlivům od počátku své existence. Tělesná zátěž, zima střídaná horkem, nedostatek jídla a tekutin, bakterie, viry, nedostatek spánku či bolest zasahovaly do našich životů od nepaměti. V dnešní době vnímáme stres především jako významnou příčinu vzniku řady tělesných a duševních onemocnění, a chápeme jej jako nebezpečný.

Posilování stresem - Cesta k odolnostiPavel Kolář, celosvětově uznávaný fyzioterapeut a odborník na celostní medicínu, ve své knize Posilování stresem – Cesta k odolnosti mimo jiné rozebírá opačnou úlohu stresových vlivů, a to zejména z hlediska zvýšení odolnosti našeho organismu. Věnuje se celé řadě otázek: Může nám stres pomáhat? Jaký vliv má na náš tělesný a duševní stav? Jak je propojena duše s tělem? Umíme plně využít svůj potenciál odolnosti? Mají větší vliv na odolnost naše geny, či prostředí? Jakou roli zde hrají naše smysly? Jak se stát v životě silnějším vůči stresovým vlivům a jak s nimi nakládat?

Naše tělo a duše v sobě skrývá obrovský potenciál udělat nás nejen silně odolnými, ale také šťastnými. Využijme ho a vezměme odpovědnost za své zdraví a kvalitu svého života do vlastních rukou! Kniha vznikla ve spolupráci s Českým olympijským výborem a za podpory Nadace Pohyb bez pomoci.



Ukázka z knihy Posilování stresem - Cesta k odolnosti:


„V životě se nevyhneme nemocem, zraněním, bolestivým podnětům, působení bakterií, virů, plísní, parazitů. Jsme vystaveni širokému spektru přírodních či syntetických chemikálií, ocitáme se pod vlivem proměnlivé teploty – horka, zimy, rozdílné saturace kyslíkem z důvodu změn nadmořské výšky. Působí na nás elektromagnetické síly, jejichž mechanismus vlivu dodnes neumíme přesně vysvětlit, ač je nepochybně velký (dnes hovoříme o tzv. „anomálních zónách“), působí na nás radioaktivní záření. Vzdorujeme vlivům spojeným se způsobem a charakterem výživy, hladu, žízni, nedostatku spánku, namáhavé fyzické zátěži, alkoholu atd. Náš život doprovází také situace velmi silně zasahující naši duši – živelné katastrofy, války, dopravní nehody, závažná onemocněni, smrt blízkého člověka, existenční problémy, rozvod, rodinné konflikty, pracovní neshody apod. To vše velmi silně proniká do naší mysli a promítá se do našich emocí a pocitů.

Vše, co se nám děje, tedy všechny podněty, vlivy, situace, které přicházejí jak zvenčí, tak zevnitř našeho organismu a působí na nás, zapříčiňují jeho vychýlení z rovnováhy. Je-li toto vychýlení výraznější, vzniká stres. My se nemůžeme chránit pouze tím, že těmto vlivům vystavíme bariéru, ale musíme se chránit i tím, že vznikne ochrana uvnitř nás. Stres, spojený třeba i s onemocněním covid-19, je pak potřeba vnímat nejen z polohy nebezpečí a ztráty, ale je nutné ho vnímat i jako výzvu, jako předpoklad zisku. Je to podobné, jako když řídíme auto. Jakmile se staneme v řízení příliš jistí, začneme byt nepozorní. Když v té době nabouráme a odnesou to jen plechy a my vyvázneme s par odřeninami, poskytne nám to dobrou zpětnou vazbu.

Vzhledem k zásadním, ale také rozdílným dopadům stresových reakcí na naše zdraví a na kvalitu našeho života vzniká cela řada otázek: Co je to stresor a stresová reakce?, Je stres nebezpečný?, Co spouští stresovou reakci?, Může nám stres pomáhat?, Jak reaguje na stresové vlivy náš organismus?, Kdy nám stres pomáhá a kdy škodí?, Kde je náš potenciál odolnosti a jak ho využíváme?, Jak reaguje na stresory naše duše a jak tělo?, Jak je propojena duše s tělem?, Je dnes stresu skutečně víc, nebo jsme vůči němu méně odolní?, Nakolik jsme odolní po rodičích a kolik se toho ve vzdoru vůči stresovým atakům musíme naučit?, Jakou roli hrají v naši odolnosti naše smysly?, Jak se stát v životě silnější vůči stresovým vlivům? A jak nakládat se stresujícími vlivy majícími dopad na náš tělesný a duševní stav?

Tyto a řada dalších jsou tedy důležité otázky dnešní doby, které jsem se pokusil, při pokorném respektu k omezenému množství znalostí, diskutovat a na některé vyslovit svůj názor. Nevnímejte prosím tuto knihu ani tak jako návod, jako spíš upozornění, že naše tělo a duše v sobě skýtají obrovský potenciál udělat nás nejen silně odolnými, ale také šťastnými. To jak ho využijeme, záleží jen na nás samých.“ (z Úvodu knihy)

O autorovi knihy Posilování stresem - Cesta k odolnosti:


Prof. PaedDr. Pavel Kolář, Ph.D. (* 1963)

Vystudoval obor Tělesná výchova a rehabilitace na Fakultě tělesné výchovy a sportu Univerzity Karlovy v Praze. Po promoci v roce 1987 nastoupil na Kliniku rehabilitace Fakulty dětského lékařství v Motole, přejmenovanou později na Kliniku rehabilitace a tělovýchovného lékařství 2. LF UK, kterou od roku 1999 vede jako přednosta. Založil zde bakalářské a magisterské studium oboru Fyzioterapie, od roku 2008 působí ve funkci proděkana. V roce 2012 byl jmenován profesorem Univerzity Karlovy.

Od začátku své profesní kariéry fyzioterapeuta se zaměřoval na problematiku funkční diagnostiky a terapie pohybové soustavy z pohledu vývojové kineziologie a na problematiku dětí s dětskou mozkovou obrnou a dalšími neuro-vývojovými poruchami. Svými originálními technikami ho významně inspirovala Ludmila Mojžíšová a profesor Václav Vojta. Věnuje se také sportovní medicíně, má zásluhu na diagnostice i léčbě řady špičkových sportovců a týmů. Úzce spolupracoval např. s desetibojaři Tomášem Dvořákem a Romanem Šebrlem, s oštěpaři Janem Železným a Barborou Špotákovou, staral se o sprinterku Ludmilu Formanovou, lyžařku Šárku Strachovou, běžkyni na lyžích Kateřinu Neumannovou, o řadu českých hokejistů v čele s Jaromírem Jágrem i o naše vrcholové tenisty.

Je předsedou Lékařské komise Českého olympijského výboru a členem realizačních týmů české reprezentace pro hokej, fotbal, atletiku i tenis. Od roku 2013 je předsedou správní rady Centra Paraple a zřizovatelem Nadace Pohyb bez pomoci. Je autorem diagnostického a terapeutického konceptu Dynamická neuromuskulární stabilizace (DNS), vycházejícího z vývojové kineziologie, který uplatňuje i ve svých dvou Centrech pohybové medicíny. Koncept DNS se stal světově uznávaným rehabilitačním postupem, vyškolena byla řada instruktorů v ČR i ve více než padesáti státech světa. Od roku 1998 je stálým členem prezidentských lékařských konzilií.

Za svoji obětavou, originální, a hlavně kvalitní diagnostickou, terapeutickou i pedagogickou práci byl mnohokrát oceněn. V roce 2003 mu Václav Havel udělil osobní medaili prezidenta republiky Za zásluhy o stát za pedagogickou a vědeckou činnost, v roce 2007 obdržel od Václava Klause státní vyznamenání Za zásluhy o stát v oblasti výchovy a vědy. Je autorem a spoluautorem stovek vědeckých článků i vědecko-popularizačních textů včetně kapitol ve významných mezinárodních monografiích. Je hlavním autorem rozsáhlé monografie Rehabilitace v klinické praxi (Galén 2009), která byla přeložena do angličtiny, korejštiny a v současné době se připravuje vydání v čínštině. Spolu s Renatou Červenkovou je autorem knihy Labyrint pohybu (Vyšehrad 2018).
S manželkou Michaelou má tři děti – Kamilu, Jana a Jakuba.

Řekli o autorovi:


•    „Evidentně má schopnost nalézt body v těle, kde se křižují nějaké tajemné sítě nervů, a dotykem na jednom místě způsobit, že vás přestane bolet na jiném.“
Václav Havel, Česká televize, 13. komnata Pavla Koláře

•    „Narodil se proto, aby pomáhal lidem.“
Jan Železný, Česká televize

•    „Nebýt Pavla Koláře, žádnou olympijskou vítězku nemáme.“
Jiří Kejval (předseda Českého olympijského výboru, v souvislosti se zlatem skifařky Miroslavy Knapkové), Lidovky.cz


Knihu Posilování stresem - Cesta k odolnosti koupíte v knihkupectví a na internetových stránkách nakladatelství Knižní klub. a eshopu Luxor.cz

Vendula Flassig Vrablová
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Posilování stresem - Cesta k odolnosti:

Posilování stresem - Cesta k odolnosti
Posilování stresem - Cesta k odolnosti
 
Čtěte také


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles