Amerikánka. Příběh o holce, která přestala utíkat.Amerikánka. Příběh o holce, která přestala utíkat. Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025 Likér ořechovka - nejoblíbenější receptyLikér ořechovka - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Narozeninový poklad
Soutěžte o výhry za
více než 150 000 Kč
do startu zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
pondělí 07.10. 2024
Dnes má svátek Justýna
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Posilování stresem - Cesta k odolnosti

31. 07. 2021 | Knižní tipy
Název: Posilování stresem
Cesta k odolnosti
Autor: Pavel Kolář
Datum vydání: 6 / 2021
Nakladatelství: Universum
Formát:  158 × 200 mm, 834 g
Počet stran: 376 stran
Vazba: pevná
Cena: 299 Kč

O stresu se hovoří zejména jako o umělé, lidstvem vyrobené zátěži. Člověk se musel naučit porozumět a vzdorovat rozmanitým stresovým vlivům od počátku své existence. Tělesná zátěž, zima střídaná horkem, nedostatek jídla a tekutin, bakterie, viry, nedostatek spánku či bolest zasahovaly do našich životů od nepaměti. V dnešní době vnímáme stres především jako významnou příčinu vzniku řady tělesných a duševních onemocnění, a chápeme jej jako nebezpečný.

Posilování stresem - Cesta k odolnostiPavel Kolář, celosvětově uznávaný fyzioterapeut a odborník na celostní medicínu, ve své knize Posilování stresem – Cesta k odolnosti mimo jiné rozebírá opačnou úlohu stresových vlivů, a to zejména z hlediska zvýšení odolnosti našeho organismu. Věnuje se celé řadě otázek: Může nám stres pomáhat? Jaký vliv má na náš tělesný a duševní stav? Jak je propojena duše s tělem? Umíme plně využít svůj potenciál odolnosti? Mají větší vliv na odolnost naše geny, či prostředí? Jakou roli zde hrají naše smysly? Jak se stát v životě silnějším vůči stresovým vlivům a jak s nimi nakládat?

Naše tělo a duše v sobě skrývá obrovský potenciál udělat nás nejen silně odolnými, ale také šťastnými. Využijme ho a vezměme odpovědnost za své zdraví a kvalitu svého života do vlastních rukou! Kniha vznikla ve spolupráci s Českým olympijským výborem a za podpory Nadace Pohyb bez pomoci.



Ukázka z knihy Posilování stresem - Cesta k odolnosti:


„V životě se nevyhneme nemocem, zraněním, bolestivým podnětům, působení bakterií, virů, plísní, parazitů. Jsme vystaveni širokému spektru přírodních či syntetických chemikálií, ocitáme se pod vlivem proměnlivé teploty – horka, zimy, rozdílné saturace kyslíkem z důvodu změn nadmořské výšky. Působí na nás elektromagnetické síly, jejichž mechanismus vlivu dodnes neumíme přesně vysvětlit, ač je nepochybně velký (dnes hovoříme o tzv. „anomálních zónách“), působí na nás radioaktivní záření. Vzdorujeme vlivům spojeným se způsobem a charakterem výživy, hladu, žízni, nedostatku spánku, namáhavé fyzické zátěži, alkoholu atd. Náš život doprovází také situace velmi silně zasahující naši duši – živelné katastrofy, války, dopravní nehody, závažná onemocněni, smrt blízkého člověka, existenční problémy, rozvod, rodinné konflikty, pracovní neshody apod. To vše velmi silně proniká do naší mysli a promítá se do našich emocí a pocitů.

Vše, co se nám děje, tedy všechny podněty, vlivy, situace, které přicházejí jak zvenčí, tak zevnitř našeho organismu a působí na nás, zapříčiňují jeho vychýlení z rovnováhy. Je-li toto vychýlení výraznější, vzniká stres. My se nemůžeme chránit pouze tím, že těmto vlivům vystavíme bariéru, ale musíme se chránit i tím, že vznikne ochrana uvnitř nás. Stres, spojený třeba i s onemocněním covid-19, je pak potřeba vnímat nejen z polohy nebezpečí a ztráty, ale je nutné ho vnímat i jako výzvu, jako předpoklad zisku. Je to podobné, jako když řídíme auto. Jakmile se staneme v řízení příliš jistí, začneme byt nepozorní. Když v té době nabouráme a odnesou to jen plechy a my vyvázneme s par odřeninami, poskytne nám to dobrou zpětnou vazbu.

Vzhledem k zásadním, ale také rozdílným dopadům stresových reakcí na naše zdraví a na kvalitu našeho života vzniká cela řada otázek: Co je to stresor a stresová reakce?, Je stres nebezpečný?, Co spouští stresovou reakci?, Může nám stres pomáhat?, Jak reaguje na stresové vlivy náš organismus?, Kdy nám stres pomáhá a kdy škodí?, Kde je náš potenciál odolnosti a jak ho využíváme?, Jak reaguje na stresory naše duše a jak tělo?, Jak je propojena duše s tělem?, Je dnes stresu skutečně víc, nebo jsme vůči němu méně odolní?, Nakolik jsme odolní po rodičích a kolik se toho ve vzdoru vůči stresovým atakům musíme naučit?, Jakou roli hrají v naši odolnosti naše smysly?, Jak se stát v životě silnější vůči stresovým vlivům? A jak nakládat se stresujícími vlivy majícími dopad na náš tělesný a duševní stav?

Tyto a řada dalších jsou tedy důležité otázky dnešní doby, které jsem se pokusil, při pokorném respektu k omezenému množství znalostí, diskutovat a na některé vyslovit svůj názor. Nevnímejte prosím tuto knihu ani tak jako návod, jako spíš upozornění, že naše tělo a duše v sobě skýtají obrovský potenciál udělat nás nejen silně odolnými, ale také šťastnými. To jak ho využijeme, záleží jen na nás samých.“ (z Úvodu knihy)

O autorovi knihy Posilování stresem - Cesta k odolnosti:


Prof. PaedDr. Pavel Kolář, Ph.D. (* 1963)

Vystudoval obor Tělesná výchova a rehabilitace na Fakultě tělesné výchovy a sportu Univerzity Karlovy v Praze. Po promoci v roce 1987 nastoupil na Kliniku rehabilitace Fakulty dětského lékařství v Motole, přejmenovanou později na Kliniku rehabilitace a tělovýchovného lékařství 2. LF UK, kterou od roku 1999 vede jako přednosta. Založil zde bakalářské a magisterské studium oboru Fyzioterapie, od roku 2008 působí ve funkci proděkana. V roce 2012 byl jmenován profesorem Univerzity Karlovy.

Od začátku své profesní kariéry fyzioterapeuta se zaměřoval na problematiku funkční diagnostiky a terapie pohybové soustavy z pohledu vývojové kineziologie a na problematiku dětí s dětskou mozkovou obrnou a dalšími neuro-vývojovými poruchami. Svými originálními technikami ho významně inspirovala Ludmila Mojžíšová a profesor Václav Vojta. Věnuje se také sportovní medicíně, má zásluhu na diagnostice i léčbě řady špičkových sportovců a týmů. Úzce spolupracoval např. s desetibojaři Tomášem Dvořákem a Romanem Šebrlem, s oštěpaři Janem Železným a Barborou Špotákovou, staral se o sprinterku Ludmilu Formanovou, lyžařku Šárku Strachovou, běžkyni na lyžích Kateřinu Neumannovou, o řadu českých hokejistů v čele s Jaromírem Jágrem i o naše vrcholové tenisty.

Je předsedou Lékařské komise Českého olympijského výboru a členem realizačních týmů české reprezentace pro hokej, fotbal, atletiku i tenis. Od roku 2013 je předsedou správní rady Centra Paraple a zřizovatelem Nadace Pohyb bez pomoci. Je autorem diagnostického a terapeutického konceptu Dynamická neuromuskulární stabilizace (DNS), vycházejícího z vývojové kineziologie, který uplatňuje i ve svých dvou Centrech pohybové medicíny. Koncept DNS se stal světově uznávaným rehabilitačním postupem, vyškolena byla řada instruktorů v ČR i ve více než padesáti státech světa. Od roku 1998 je stálým členem prezidentských lékařských konzilií.

Za svoji obětavou, originální, a hlavně kvalitní diagnostickou, terapeutickou i pedagogickou práci byl mnohokrát oceněn. V roce 2003 mu Václav Havel udělil osobní medaili prezidenta republiky Za zásluhy o stát za pedagogickou a vědeckou činnost, v roce 2007 obdržel od Václava Klause státní vyznamenání Za zásluhy o stát v oblasti výchovy a vědy. Je autorem a spoluautorem stovek vědeckých článků i vědecko-popularizačních textů včetně kapitol ve významných mezinárodních monografiích. Je hlavním autorem rozsáhlé monografie Rehabilitace v klinické praxi (Galén 2009), která byla přeložena do angličtiny, korejštiny a v současné době se připravuje vydání v čínštině. Spolu s Renatou Červenkovou je autorem knihy Labyrint pohybu (Vyšehrad 2018).
S manželkou Michaelou má tři děti – Kamilu, Jana a Jakuba.

Řekli o autorovi:


•    „Evidentně má schopnost nalézt body v těle, kde se křižují nějaké tajemné sítě nervů, a dotykem na jednom místě způsobit, že vás přestane bolet na jiném.“
Václav Havel, Česká televize, 13. komnata Pavla Koláře

•    „Narodil se proto, aby pomáhal lidem.“
Jan Železný, Česká televize

•    „Nebýt Pavla Koláře, žádnou olympijskou vítězku nemáme.“
Jiří Kejval (předseda Českého olympijského výboru, v souvislosti se zlatem skifařky Miroslavy Knapkové), Lidovky.cz


Knihu Posilování stresem - Cesta k odolnosti koupíte v knihkupectví a na internetových stránkách nakladatelství Knižní klub. a eshopu Luxor.cz

Vendula Flassig Vrablová
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Posilování stresem - Cesta k odolnosti:

Posilování stresem - Cesta k odolnosti
Posilování stresem - Cesta k odolnosti
 
Čtěte také



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !