Následkem toho jsou zažívací potíže, zahrnující celou škálu nepříjemných příznaků. Mezi nejčastější patří pocity plnosti, pálení žáhy, zácpa, špatné a nepravidelné vyprazdňování. Jak se vyhnout těmto potížím a jak je léčit?
Trávicí soustava určuje, jak se budeme cítit. Velkou roli hraje složení stravy, pitný režim a životní styl. Například sníme-li něco těžkého, dá nám to náš organizmus najevo. S věkem se trávení zpomaluje a zhoršuje se průchodnost střev.
Organizmus tráví potravu až 40 hodin!
Proč si zácpa zaslouží Vaši pozornost?
Při zácpě dochází ke špatnému a většinou bolestivému vyprazdňování střev, obecně se uvádí „chození na velkou“ jednou za tři dny. Tento problém má asi 30 % dospělé populace a s věkem narůstá. Častěji potkává ženy než muže a velmi častá je u seniorů. Hlavním příznakem je bolest břicha, pocit nafouklosti a těžkosti. Pokud zácpa trvá několik dnů, může se přidat bolest hlavy a únava. Potíž je v tom, že odpady metabolizmu, normálně odcházející se stolicí, se hromadí a přestupují zpět do krevního oběhu, kde se šíří k různým orgánům, které poškozují. Nejvíce jsou ohroženy ledviny, játra, slinivka, ale i srdce. Špatným vyprazdňováním trpí také naše kůže, což se projevuje ekzémy, vyrážkami, celulitidou. Chronická zácpa pak může vyprovokovat vznik zánětů, polypů, hemoroidů a nádorů. Další velkou komplikací je poškození střevní stěny, když přes ni nemůžou procházet živiny a vitaminy, a tělo začne strádat.Proč vzniká zácpa?
Prvotní příčinu je potřeba hledat v jídelníčku, nadměrném stresu a vytížení, nezdravém stravování a špatných návycích. Mnoho lidí soustřeďuje hlavní jídlo do druhé půlky dne a nestrávená potrava pak zatěžuje organizmus v noci. Jíme navíc příliš mnoho a organizmus je tak neustále zatěžován. Zácpu mohou způsobit také záněty střeva anebo okolních orgánů (močového měchýře, dělohy), nádory, hemoroidy, místy ochablé střevo, narušení střevní mikroflóry.Prevence a léčba
Zácpa z času na čas postihne každého, problémem je chronická přetrvávající z
Je nutné ale poznamenat, že takový efekt bude mít pouze Aloe vera, která obsahuje minimálně 10% polysacharidů (rostlinných imunostimulátorů). Právě taková aloe je pak schopna garantovat vysokou účinnost a obsah všech důležitých látek i po zpracování. Při koupi výrobků z aloe se proto zeptejte svého lékárníka na vhodnou variantu.
10 pravidel pro správné střevní fungování:
1. Jezte v klidu, pomalu a bez stresu.2. Jezte častěji menší porce jídla, nejlépe 5 – 7 x denně.
3. Omezte konzumaci kávy, alkoholu, kakaa, perlivých nápojů, čokolády, čerstvého kynutého pečiva, kouření cigaret.
4. Vyhněte se tučným a silně kořeněným jídlům.
5. Denně přijměte dostatek tekutin (napomáhají rozmělňování stolice). Doporučuje se vypít alespoň 2 – 3 litry denně.
6. Zvyšte příjem potravin s obsahem vlákniny, jezte dostatek zeleniny a ovoce, přiměřené množství celozrnných výrobků.
7. Ke vzdělávání využívejte jiné prostory než toaletu. Mozek, který dostává přísun informací z časopisů nebo křížovek je zmatený a neumí dát střevům pokyn, aby vytlačily „bobek“ ven.
8. Pravidelně do svého jídelníčku zařaďte skleničku vody s aloe, nejlépe ráno nalačno.
9. Nejezte před spaním alespoň 4 hodiny.
10.Dbejte na dostatek pohybu na čerstvém vzduchu.
Zdroj: Barnys